A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint romlott a munkavállalók legszegényebb rétegének helyzete az elmúlt négy évben, a létminimum és a minimálbér közötti olló tovább nyílt, amit a legutóbbi minimálbéremelés megállított.

Palkovics Imre a konföderáció pénteken kezdődött kétnapos kongresszusának szünetében az MTI-nek hangsúlyozta: fontos teendőjük változtatni a legszegényebb munkavállalói réteg jövedelmi viszonyain, illetve a Munka törvénykönyvében bekövetkezett kedvezőtlen helyzeten. Az elnök értékelése szerint a jogszabályban nemcsak a kollektív jogok, hanem az egyének területén is visszalépések történtek.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének tisztújító kongresszusán pénteken megvitatták és elfogadták az elnökség tevékenységének 2009-2013. évi beszámolóját.
Palkovics Imre elmondta: nagyvonalakban egyetértenek azzal a törekvéssel, hogy Magyarországon újra kell iparosítani a foglalkoztatás bővítéséhez. Támogatják, hogy a kormány a pénzügyi terhek viselésébe bevonta a nemzetközi, multinacionális cégek jelentős körét, és kiállnak a kabinet mellett, ha emiatt támadás éri.

A szövetség elnöke beszámolt arról, hogy az elmúlt években 19 szervezet csatlakozott hozzájuk, ezzel több mint 10 ezer taggal bővült a Munkástanácsok taglétszáma, amely jelenleg 47 ezer körül van. Ifjúsági tagozatuk aktív szerepet vállal a munka világában, és bekapcsolódott a diákmunka keretében dolgozók jogainak védelmébe is.
A szövetség munkájának nemzetközi elismerését jelzi, hogy a közelmúltban az Európai Néppárt munkástagozata tagjai sorába fogadta a Munkástanácsokat – értékelte Palkovics Imre.

A kongresszus szombati munkanapján a következő öt évre szóló program elfogadása lesz napirenden.
A programalkotás kapcsán a Munkástanácsok elnöke kifejtette, hogy a következő öt évre szóló munkájukban szerepel a jövedelmek megőrzésének, fejlesztésének szándéka, a munkajog területén bekövetkezett kedvezőtlen változások korrigálása, a konzultációs jog helyreállítása. Szeretnék fejleszteni az együttműködést a különböző társadalmi csoportokkal, civil szervezetekkel, a többi magyarországi szakszervezettel, és ennek érdekében stratégiai megállapodásokat kötnek.

A Munkástanácsok fő törekvései közé tartozik továbbra is a munkavállalói tulajdon kérdése. Szeretnének elérni, hogy az állami tulajdonban lévő vállalatokból a munkavállalók részesedhessenek, tulajdonos pozíciójukon és pénzügyi részvételükön keresztül a foglalkoztatási stabilitást lehetne megteremteni, a megélhetést pedig nemcsak a keresetből, hanem tőkejövedelemből is meg lehetne erősíteni – fejtette ki Palkovics Imre.