Megdöbbentő mértékben, több mint 50 százalékkal nőtt egy év alatt a hazai vállalati szférában a bruttó működési eredmény, azaz a profit. Mindez azt jelenti, hogy a mindenkit érzékenyen érintő áremelkedés azért volt ilyen kiugró Magyarországon, mert a költségek emelkedésén felül a brutális profitot is a lakosság fizette meg. Nem csak az infláció, döntött rekordokat Magyarországon, de a vállalkozások bruttó működési eredménye, vagyis a profit is korábban nem tapasztalt mértékben emelkedett.

Tavaly a harmadik negyedévben átlagosan 50 százalékot is meghaladó mértékben nőtt a versenyszféra több területén is a profit, vagyis azért lett Magyarország az árak emelkedésének európai rekordere, mert nálunk a fogyasztók fizették ki a gazdasági szereplők példátlan extraprofitját is – derül ki a Napi.hu birtokába jutott részletes elemzésből, amelyet a Munkástanácsok Országos Szövetsége készített.

„A hazai piaci szereplők profitéhsége, vagyis a példátlan mértékben megugró extranyereség éppen úgy benne van a termékek és szolgáltatások árában, mint a sokat emlegetett energia, alapanyag- és önköltségi ár emelkedése. Mindez azt jelenti, hogy a vállalkozások első körben az előállítási, a szállítási és a működési költségeik jelentős emelkedéséből adódó pluszkiadást teljes egészében áthárították a fogyasztókra.

Felháborító, hogy itt nem álltak meg a hazai piaci szereplők: a pluszköltségek áthárítása után még tovább emelték az árakat, ráadásul olyan mértékben, aminek köszönhetően minden eddiginél nagyobb profitra tudtak szert tenni. Ráadásul a lakosság egésze által összedobott vaskos profitból a munkavállalók szinte semmit sem láttak viszont, mivel 2022-ben nem emelkedett a versenyszférában a fizetések reálértéke” – hangsúlyozta a Napi.hu-nak Palkovics Imre.

Kiugró nyereség a hazai cégeknél, kiugró árak a boltokban

A Munkástanácsok elnöke az érdekképviselet elemzése alapján azt is kiemelte, ez a piaci gyakorlat egyedül Magyarországon figyelhető meg. A nemzetközi adatok egyértelműen mutatják, hogy a környező országokban a vizsgált időszakban, 2022. harmadik negyedévben átlagosan 10-12 százalékkal volt nagyobb a bruttó nyereség, mint egy évvel korábban. A kiugró, 50-60 százalékos profitemelkedés tehát – az árak emelkedéséhez hasonlóan – szinte példátlan. Szinte semmit sem kaptak vissza a munkavállalók a pénzükből

Palkovics Imre arra is rámutatott, annak ellenére, hogy a vállalkozások megdöbbentő nyereségét a magyar munkavállalók fizették meg, a fizetések reálértékének emelkedése az előzetes adatok szerint az egy százalékot sem érte el 2022-ben a vállalati szférában.

Igaz ez a minimálbér és a garantált bérminimum összegére is. A kötelező legkisebb bérek jóval inflációt meghaladó 2022-es emelkedése után idén inflációt követő mértékben nőttek. Ezzel a régióban a középmezőnyben vagyunk, vagyis a jóval alacsonyabb profit mellett is hajlandók voltak a munkavállalóknak kedvező egyezségre a munkáltatók.

A minimálbér sem követi le a cégek eredményét

Lengyelországban 13,1 százalékos inflációs előrejelzés mellett 19,6 százalékkal, Romániában 9,6 százalékos inflációs várakozás mellett 17,6 százalékkal, Szlovákiában a 10 százalékos várható infláció ellenére 8,4 százalékkal, Csehországban pedig szintén 10 százalékos várt inflációval számolva 6,8 százalékkal nő 2023-ban.

Palkovics Imre ugyanakkor kiemelte: a fogyasztási szokásokat vizsgálva a legalacsonyabb keresetűek kiadásaik kétharmad részét élelmiszerre költik. Az élelmiszerek ára pedig sokkal jobban emelkedett, mint a minimálbér.

Jó ötlet a különadó, de az okokat nem szünteti meg

A kimagasló bruttó vállalati eredmény nagy valószínűséggel maga is hozzájárul a hazai infláció régiós átlagot messze meghaladó emelkedéséhez – hangsúlyozta Palkovics Imre. A kormány ezt az extraprofitot megcsapolja ugyan a különadók kivetésével, de a közjót leginkább ezek képződésének megakadályozása szolgálná. Ehhez a szakszervezeti vezető szerint elengedhetetlen

a piaci verseny erősítése, a monopolhelyzetek kialakulásának megakadályozása és a monopolista árképzés szigorú ellenrzése, féken tartása – tette hozzá Palkovics Imre.

Nem a profittal van a gond, hanem a mértékével

Rekordot döntött az infláció Magyarországon a tavalyi évben, az árak emelkedése nemzetközi összehasonlításban is kimagasló volt. Elsősorban az élelmiszerek ára nőtt jelentősen, ami a legalacsonyabb jövedelmű háztartásokat érinti a legsúlyosabban.

Az egész lakosságot rendkívül érzékenyen érintő drágulás mögötti okokra eddig számos magyarázat született, több szakértő a béremelésekre, illetve a korábban alacsony bázisra, mások a nemzetközi kitettségre és egyes ágazatok nem versenyképes működésére fogták a folyamatot.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) december végén közzétett inflációs jelentésben már utalt a vállalati profit jelentős emelkedésére, ugyanakkor ennek mértékéről még nem volt szó korábban.