A www.mennyitkeresel.hu portál felmérést végzett olvasói körében a különböző szakmákban elérhető fizetésekről. A beküldött csaknem 8000 kérdőív adatai alapján a nők és férfiak által hazavitt jellemző havi jövedelem mértéke közt jelentős, 1/3-os eltérés tapasztalható. Az összes szakmát és korosztályt magában foglaló összesített adat a nőknél bruttó 150 000 forint, míg a férfiaknál 225 200 forint havi jövedelem volt.

A különbséget két tényező együttesen alakítja ki: Egyrészt azonos végzettséggel, azonos munkakörben is jobban járnak anyagilag a férfiak, másrészt sok gyengén fizető szakmában jelentősen magasabb a női foglalkoztatottak aránya.

A legkisebb különbséget az oktatásban, nevelésben, valamint az egészségügyi/szociális szférában lehetett tapasztalni, ahol a fizetéseket a végzettség és munkában eltöltött évek beszámításával, a közalkalmazotti bértábla alapján számítják ki. Például az oktatás/nevelés területén dolgozó felsőfokú végzettségű nők jellemző fizetése 150 000 forint, a férfiaké mindössze 10 000 forinttal magasabb (a szeptemberi pedagógus béremelés előtti adatok).

Ennél némileg nagyobb az eltérés a közigazgatásban, ahol felsőfokú végzettséggel a legtöbb nő jellemzően 200 000 forintot kap, a férfiak pedig 231 000 forint körüli összeget visznek haza.

A bértábla által nem kötött magánszektorban ennél jelentősebbek az eltérések, így a felsőfokú végzettségű fővárosi banki alkalmazottak közül a nők jövedelme 250 000 forint, a férfiaké 370 000 forint, a kereskedelemben pedig a diplomás nők 226 000 forintra, a férfiak 330 000 forintra számíthatnak.

Tovább fokozza a különbségeket az, hogy a manapság divatos, jól fizető informatikus és mérnök szakmákban szinte alig találunk nőt, viszont a jellemzően nők által végzett munkákkal (ápolónő, titkárnő) alacsonyabb fizetést lehet elérni.

szerző: Jobline

2013 szeptember 23.