Palkovics Imre elnök szeptember közepére újabb gazdaságvédelmi intézkedések bejelentését várja. A munka törvénykönyve módosításával egyetért. Magasabb bértámogatást kértek a munkaadók a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán. A tanácskozást a szakszervezetek kezdeményezték, miután újra erősödni kezdett a járvány.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke az InfoRádiónak azt mondta: a kormány a szeptemberre ígért új gazdaságvédelmi intézkedéscsomag részeként a már nem igényelhető munkahelyvédelmi bértámogatáshoz hasonló segítséget is kilátásba helyezett.

“A monitorozás nem áll meg a kormány részéről, és a szociális partnerek is folyamatosan figyelik a munkaerő-piaci fejleményeket, ha kell, újra tárgyalóasztalhoz ülünk. Van rá ígéret, hogy szeptember közepén kijön egy újabb gazdaságtámogató program” – fogalmazott a Munkástanácsok elnöke. Ennek elemeiről részleteket azonban nem osztottak meg velük. Szerinte abban minden érintett egyetért, hogy a munkahelymegtartó és bértámogató programot is folytatni kell, de leginkább az utóbbit, a kurzarbeit formájában.

“Ismételten a szállodaipar, a légi közlekedés és a vendéglátás fog súlyos helyzetbe kerülni. Nagyvárosokban, konkrétan Budapesten a szállodák le fognak állni, be fognak zárni, elég sok munkavállalót lehetetlen helyzetbe hozva” – részletezte Palkovics Imre.

Mint elmondta, a munkaadók tettek egy olyan javaslatot a kormánynak, hogy német példára a teljes kiesett bér 60 százalékát kellene fizetni, nem a kieső 50 százalék 70 százalékát, ezzel Palkovics Imre is egyetért azért, hogy a foglalkoztatás fenntartható legyen. A munka törvénykönyve közelgő módosításáról – például az egyeztetési kötelezettségről home office-ügyben – elmondta, a kényszer olyan változtatásokat hozott, amelyekben vannak pozitív elemek.

“A kormány szabályozni akarja ezt a területet, a koncepciót mind a munkaadók, mind a munkavállalók elfogadhatónak tartják” – mondta, külön kiemelve, hogy a munkáltató az otthon dolgoztatott munkaerő rezsijébe is beszáll a minimálbér 10 százaléka erejéig, ami 16 ezer forint körüli összeg, ezenkívül eszközöket is biztosíthat a munkáltató 50 ezer forint értékben.

Forrás: Infostrat