Június 25-27. között tartja  az olasz UGL szakszervezet V. Kongresszusát a “A jövő a munka” mottóval, amelyen meghívott vendégként részt vesz  Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. A kongresszus célja a vezető testületek megújítása és a munkaerőpiac jövőbeli kihívásainak meghatározása, kiemelt figyelmet fordítva az innovációra, a mesterséges intelligenciára és a szakszervezetek szerepére a munkavállalók védelmében.

Az olasz UGL (Unione Generale del Lavoro) szakszervezet egyik meghatározó szereplője Olaszország munkaügyi társadalmának. Az UGL-t 1950-ben alapították, és azóta jelentős befolyást szerzett az ország munkaerőpiacán. A szakszervezet fő célja a munkavállalók jogainak védelme, a munkahelyi biztonság javítása, és az érdekeik képviselete a munkaadókkal és a kormányzati szervekkel szemben. Az UGL aktívan részt vesz a társadalmi párbeszédben, és számos iparágban képviseli a dolgozókat, törekedve a munkafeltételek javítására és a munkahelyi egyenlőség előmozdítására. A szakszervezet különös hangsúlyt fektet az oktatásra és a munkavállalók továbbképzésére is, hogy alkalmazkodni tudjanak a gyorsan változó munkaerőpiaci körülményekhez.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége évek óta szorosan együttműködik az UGL-lel, közös akciókat szervez és rendszeresen zajlanak eszmecserék a két szakszervezet között ágazati és konföderációs szinten is. Mindkét szervezet a keresztény-szociális értékközösség tagja, és ennek az értékrendnek a mentén keresi a megoldásokat a jövő kihívásaira.

Paolo Capone, az UGL főtitkára az ünnepi megnyitóban elmondta: „Amit ma az UGL V. Kongresszusán ünneplünk, az egy olyan szakasz kezdete, amikor minden vezető, minden konföderációs titkár és minden területi és kategóriai titkár szembesül az előttünk álló új kihívásokkal. ‘A munka a jövő’ azt jelenti, hogy olyan munkát kell végeznünk, amely figyelembe veszi a munkavállalók jogait, lehetőséget ad képzéseken való részvételre és átképzésre, és nem kizárólag a gépek kiváltsága, hanem az emberi személyiséget helyezi középpontba. Ezenkívül – tette hozzá – a munkahelyi biztonság nemzeti prioritás. A vállalatoknak felelősséget kell vállalniuk alkalmazottaik biztonságáért, és megfelelő segítséget kell nyújtaniuk munkahelyi balesetek esetén. Befektetni kell a megelőzésbe és a képzésbe a munkahelyi halálos balesetek drámájának kezelése érdekében, miközben erősíteni kell az ellenőrzéseket és a szankciókat.”