Több munkáltatóra kiterjedő kollektív szerződést kötött a Nemzetközi és Hivatásos Gépkocsivezetők Országos Szakszervezete (NeHGOSZ) a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületével (MKFE) 2013. június 24-én hétfőn.

Dr. Vereczkey Zoltán, a MKFE elnöke a szerződéskötés aláírása kapcsán kiemelte: fontosnak tartja, hogy a mikro- és kisvállalkozók, akik nem tudják megfizetni a munkajogi szakértőket, gyakran nehezen értelmezik az új Munka Törvénykönyvében álló jogszabályokat, most a kollektív szerződésben egy olyan mintát kapnak, ami a munkavállalók és a munkaadók érdekeit egyaránt védi.

Eisen Sándor, a NeHGOSZ elnöke fontos eredménynek tartja, hogy sikerült megállapodni a napi illetve a heti munkaidőben, a pihenőidőben és a készenléti idő díjazásában. Az új Kollektív Szerződés értelmében szakszervezet bemehet olyan munkáltatókhoz is tárgyalni, ahol még nincs tagja. A jövőben a szakszervezet tartja a szakmai továbbképzéseket, valamint az üdülési csekket a munkáltató nem számíthatja bele a fizetésbe, és a sztrájkjog kezelésében is sikerült megegyezni.

A fél éves egyeztetés alapján létrejött Kollektív Szerződés célja a közúti közlekedés dinamikus fejlődésének szolgálata, a rendelkezésre álló anyagi és szellemi erőforrások hasznosítása és gyarapítása, valamint a szakmai és foglalkoztatási kultúra továbbfejlesztése. A megállapodás a munkavállalók kollektív biztonságát, jövedelmi helyzetük javítását is szolgálja.

Budapest, 2013.06.26.

Munkástanácsok Országos Szövetsége

Sajtóosztály