NEAO-KP-1-2022/8-001040 „A munkavállalói önigazgatás és a szociális párbeszéd fejlődésének bemutatása a magyar példán keresztül, az 56′-os munkástanácsoktól napjainkig” című rendezvényről.

A rendezvény 2022.04.01-én került megrendezésre Szabadkán a „Szakegyesületek és Társulatok Szövetsége” épületében a Korvin Mátyás 9. altt. A Szervezett Munkavállalókért Alapítvány a Vajdasági magyarok, elsősorban a fiatalok felkészítését vállalta a szociális párbeszéd erősítésére, amely segíti az Európai Unió leendő tagországában a munkavállalói jogok érvényesítését.

A workshop megszervezésében és lebonyolításában a vajdasági oldalról a Vinculum Egyesület, mint társpályázó nyújtott szakmai támogatást, és biztosította az oktatás feltételeit. A Szervezett Munkavállalókért Alapítvány és a Vinculum Egyesület workshopjának témája az európai szociális párbeszédbe való bekapcsolódás nehézségeinek és előnyeinek bemutatása volt, a magyar kudarcok és eredmények megismertetésével, és a határon átnyúló munkavállalás problémait is megvitatták a résztvevők.

A háromórás rendezvényen előadást Tartott Podruzsik Szilárd, a Munkástanácsok Országos Szövetsége gazdasági szakértője.

A rendezvényt nagy érdeklődés követte, közel 25 fiatal bevonásával zajlott, akik a workshopot követően saját intézményükben, iskoláikban a hallottak alapján tájékoztatást adtak a hallgatóknak.

A résztvevők között a szabadkai magyar sajtó résztvevői, a Szabadkai Műszaki Főiskola hallgatói, a Vinculum alapítvány képviselői és a Szegedi Tudományegyetem hallgató folytattak eszmecserét.

A workshop hozzájárult a Szervezett Munkavállalók Alapítvány által támogatott vajdasági munkavállalók képzéséhez, munkaerőpiacon történő elhelyezkedésükhöz, az anyaországi munkavállalói érdekvédelem és annak történelmi gyökereinek megismeréséhez. Hozzájárult a közösség bővítéséhez és a segítette a résztvevőket abban, hogy hatékonyabban tudják képviselni érdekeiket vállalati, ágazati, országos, illetve nemzetközi szinten.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alapkezeleő Zrt. támogatásával valósult meg.