A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund – IMF) magyarországi misszióvezetője, Jean-François Dauphin Palkovics Imrével a munkavállalók helyzetéről folytatott eszmecserét.

Az egyeztetésen Palkovics Imre felvázolta a magyar szociális párbeszéd intézményrendszerében zajló folyamatokat, az aktuális dilemmákat. Kitért a 6 éves bérmegállapodás eredményeire és kiemelte, hogy a 2016-ban kötött hat éves megállapodás most jár le. Az idei minimálbér tárgyalásokon új szempontrendszert vesznek figyelembe, ami igazodik az nemrég elfogadott Európai Unió minimálbérrel kapcsolatos irányelvéhez. Beszámolt a koronavírus válság után kialakult gazdasági nehézségekről, amelyek a munkavállalókat is közvetlenül érintették, valamint a kialakult helyzet kezelésének mikéntjéről.

Jean-François Dauphin további kérdéseket tett fel a szakszervezetek által napirenden tartott fontos témákról, mint a munkahely-keresési támogatás meghosszabbítása, felnőttképzés, az élethosszig tartó tanulás, valamint kíváncsi volt a Munkástanácsok álláspontjára az inflációval összefüggésbe hozott ár-bér spirállal kapcsolatban.

Az IMF képviselői megköszönték a részletes tájékoztatást.