A Munkástanácsok támogatja az ETUC kezdeményezését az Európai minimálbérrel kapcsolatosan, az Európai Parlament hazai tagjainak megszólítását, kérve támogatásukat az irányelv elfogadásához. A téma érzékenységére tekintettel, a hamis illúziókeltés elkerülése érdekében egyértelművé kell tennünk, hogy a magyar szakszervezetek mire számítanak az irányelv tervezet elfogadása esetén.

Európai Parlamenti Képviselői részére

Tisztelt Képviselő Asszony / Úr!

A Munkástanácsok Országos Szövetsége nevében azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy szavazatával támogassa az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló irányelv elfogadását a 2022. szeptember 14-i európai parlamenti plenáris szavazáson.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség tagszervezeteként felhívásainkban hangsúlyozzuk, hogy ennek az irányelvnek az elfogadásával valódi esély teremtődik arra, hogy az európai és azon belül a magyar munkavállalók egzisztenciális és munkajogi helyzete pozitív irányba változzon.

A jelenlegi megélhetési válság kezdete előtt az EU 27 tagállamában minden tizedik munkavállalót az elszegényedés fenyegette, illetve 10-ből 7 minimálbérért foglalkoztatott munkavállaló arról számolt be, hogy megélhetési nehézségei vannak. 2022-re ez az elfogadhatatlan helyzet nem javult, hanem tovább romlott! Az energia és az élelmiszerek, továbbá egyes szolgáltatások árainak növekedése miatt egyre több munkavállaló süllyed a dolgozói szegénységbe.

Az Európai Uniónak is kell lépéseket tennie a megélhetési válság kezelése érdekében!

Az uniós irányelv nem a minimálbér európai szinten egységes összegéről szól, hanem a vele kapcsolatos tárgyalások hatékonyságáról, érdemivé tételéről, tényszerűségéről, valamint olyan európai értékek megvalósításáról, mint amilyen a kirívó jövedelem egyenlőtlenségek csökkentése, a tisztes megélhetés biztosítása, a gazdasági fejlődés előnyeinek méltányos megosztása, az érdekegyeztetés partneri vonásainak erősítése,

E célok elérése érdekében irányozza elő az irányelv a szociális partnerek szakmai kapacitásainak, informáltságának, szakértői hátterének fejlesztését, valamint fontos szerepet kap az ajánlásban a szakszervezetek munkahelyi jelenlétének elősegítése, érdekvédelmi tevékenységének tiszteletben tartása, a munkáltatói önkénnyel és retorziókkal, a szakszervezeteket kiszorító törekvésekkel szembeni jogvédelem fokozása.

 

Budapest, 2022. szeptember 13.

Palkovics Imre

Munkástanácsok Országos Szövetsége