A Munkástanácsok Országos Szövetsége az Igazságügyi Minisztérium honlapján megjelent hírekből szerzett tudomást az önálló közigazgatási bírósági szervezet létrehozásáról. Tekintettel arra, hogy jelenleg a közigazgatási bíróságok a munkaügyi bíróságokkal közös szervezetben működnek, szeretnénk tájékoztatást kapni a munkaügyi bíróságok, mint különbíróságok jövőjéről, illetve arról, hogy a munkaügyi perek intézésére a jövőben milyen bírósági szervezeti keretek között kerül sor.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége fontosnak tartja az önálló munkaügyi bíróságok fennmaradását, mivel a munkavállalók számára nélkülözhetetlen értéknek tekintjük azt a rendkívül magas színvonalú bírói gyakorlatot, amelynek alapvető forrása éppen a több mint negyven éve fennálló önálló bírósági szervezet volt. A munkaügyi perek visszacsatolása első fokon a polgári bíróságok rendszerébe pótolhatatlan veszteség lenne ezért a munkavállalók számára.

A fentiek miatt a Munkástanácsok Országos Szövetsége levelet írt dr. Trócsányi László Igazságügyi Miniszter úrnak, azzal a kéréssel, hogy tájékoztassa szervezetünket a munkaügyi bíróságok tervezett jövőjéről. Amennyiben a Kormány változtatást tart indokoltnak ezen a téren, kérjük, hogy a változtatás tervezett irányáról, időpontjáról és indokairól háromoldalú konzultáció keretében kerüljön sor egyeztetésre a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.

A levél itt olvasható!