A Munkástanácsok Fém-Gép Ágazati Szövetsége gratulál az Arconic-KÖFÉM dolgozóinak!

2023-06-14T18:20:35+02:002023. június 14.|

Munkástanácsok Fém-Gép Ágazati Szövetsége örömmel értesült róla, hogy nem volt hiábavaló a több mint nyolc napig tartó a dolgozók sztrájkja a Arconic-KÖFÉM székesfehérvári alumíniumüzemében, közölte Kozma Zsolt, a Munkástanácsok versenyszféráért felelős alelnöke, a fém- és gépipari ágazat vezetője.

Éjszakába nyúló tárgyalást követően megállapodás született a mintegy 800 embert foglalkoztató Arconic-Köfém Kft.-nél., ezzel a június 4-én kezdődött, határozatlan idejű sztrájk lezárult.

A sztrájkot a dolgozók azért kezdeményezték, mert a munkáltató egyoldalú márciusi béremelését nem fogadta el a dolgozók többsége, ugyanis további 5,5 százalékos alapbéremelést követeltek.

A székesfehérvári gyárban június 4-án gyakorlatilag leállt a termelés. Korábban, a május 23-án megtartott figyelmeztető sztrájk nem vezetett eredményre, a tárgyalások pedig megrekedtek. Az egyeztetések több körben zajlottak, majd végül az Arconic amerikai képviselőjének közreműködésével június 12-én megállapodás született.

A szakszervezettel történt egyezség alapján a termelésben dolgozók 340 000 forint egyszeri bérkiegészítésben részesülnek a júliusi bérkifizetéssel.

Elmentünk a falig. Ezzel a megállapodással nyugvópontra kerülhet az Arconic dolgozóinak bére 2023-ra. Ezt az eredményt a sztrájkban részt vevő kollégák érték el, ami egy erős összefogás eredménye. Ez a bérjuttatás sokaknak több mint 5,5 százalékos jövedelemnövekedést jelent az előző évhez képest. Ha a munkáltató korábbi, 10,8 százalékos emeléséhez adjuk hozzá, érdemi emelésről beszélhetünk. Így a keddre tervezett demonstráció elmarad

– fogalmazott a közleményében Székely Tamás.

A nyilvános cégadatok szerint a 788 embert foglalkoztató Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. a 2022-es üzleti évben 238,6 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 12 milliárd forintos nyereséget ért el.

Az Arconic 2019 februárjában jelentette be, hogy két önálló vállalattá válik szét 2020 második negyedévében: így jött létre az Arconic Corporation és a Howmet Aerospace. Mindkettő rendelkezik gyárral Székesfehérváron, ám míg előbbi leginkább alumínium hengerelt és sajtolt termékeket, utóbbi főként magasabb hozzáadott értékű termékeket állít elő.

(MTI)

Fotó: Arconic-Köfém / Facebook

 

Oszd meg ezt a cikket, ha tetszett!

Vissza az elejére!