Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek elnökének meghívására, a Munkástanácsok Országos Szövetségének Tárgyaló delegációja és az Autonóm Szakszervezetek elnöksége csütörtökön egyeztetett szakszervezet-politikai és munkavállalói érdek-képviseleti kérdésekben.

A két konföderáció képviselői megállapodtak abban, hogy a találkozókat rendszeressé teszik, illetve szükség szerint egyeztetik álláspontjukat.

Palkovics Imre a Munkástanácsok elnöke elmondta: a Munkástanácsok keresztény szociális ideológiai hátterét XIII. Leó Pápa által 1891 kiadott Rerum novarum adja. Ez a szakszervezeti család egész Európában jelen van és fontos tényező: a déli országokban önálló konföderációként, a nyugatiakban pedig a nagy konföderációk része ként. A szakszervezetek közötti értékrend béli különbséget együttműködési alapként lehet, és kell is kezelni. A szakszervezeti életben nincs bal és jobb oldal. A keresztény szociális integráció nem politikai alapú. A magyar munkavállalókat tömörítő keresztény szakszervezeti családnak a szakszervezetek nagy családjában van a helye.

A cél a szakszervezeteseteket olyan politikai tényezővé tenni, hogy ne lehessen őket megkerülni!

A megbeszélésen szó esett a május 1-re tervezett bejelentésről, amelynek alakalmával 3 nagy konföderáció, (az MSZOSZ, az Autonómok és a SZEF) szövetségre lépnek. A Munkástanácsok partneri együttműködési szándékát jelezte az Autonómoknak, és kiemelte: minden olyan szakszervezeti konföderációval kész együttműködni, amelyek a munkavállalók érdekében tevékenykedik.