A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán a kormány, a munkavállalók és a munkaadók  idén harmadik alkalommal próbáltak megegyezni a 2016. évi minimálbér, illetve szakmunkás minimálbér (garantált bérminimum) összegéről. A tárgyaláson nem történt megállapodás.

A munkáltatói oldal két szereplője módosította korábbi ajánlatát a minimálbérek és a szakmai bérminimum emelésére: az új javaslat 4,8%-os emelés a minimálbérre és 4,9%-os a garantált bérminimumra. A javasolt új bruttó összegek 110 000 Ft, illetve 128 000 Ft, amelyek  (SZJA csökkenése miatt) nettó 6,4%-os, illetve 6,5%-os emelést tesznek ki. A VKF- ben képviselt harmadik munkáltató kitartott a 3%-os emelési ajánlat mellett, de legközelebbi ülésén megfontolja a megemelt összeg elfogadását.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke nem tekintette kielégítőnek az új javaslatot, hiszen az  még mindig messze van a négy szakszervezeti konföderáció által megfogalmazott igénytől: a 9%-os minimálbér és különösen a 13%-os garantált bérminimum emelési mértékektől. Palkovics Imre az esetleges kompromisszum fontos elemeként nevezte meg azokat a garanciákat, amelyek a 2016-ban nem teljesülő béremelési igények belátható időn belül történő elérését valószínűsítik. Erre a kormányzati oldaltól vár értékelhető javaslatot.

A Munkástanácsok továbbra is úgy ítéli meg, hogy az alacsony bérű munkavállalók nem részesültek az elmúlt időszak gazdasági növekedésének eredményéből, amiben jelentős szerepet játszott az adópolitika és  az érdekvédelem munkahelyi intézményi rendszerének meggyengítése (ez utóbbi a most hatályos Munka Törvénykönyve bevezetésének következménye).

A Munkástanácsok ezért azt várja a munkáltatóktól, hogy a növekedési többletforrásokból kiemelten részesítsék az alacsony bérkategóriájú foglalkoztatottakat, a kormányzattól pedig azt, hogy ahol szükséges, csökkentse az alacsonyabb keresetű dolgozók béremelésével járó közterheket!