A Munkástanácsok Ifjúsági Tagozata is a részt vett az EZA (Munkavállalói Kérdések Európai Központja) legutóbbi szemináriumán, melynek témája az Európai Unióban jelenleg működő szakképzési rendszerek voltak. A Berlinben megtartott rendezvényen a tagállamok meghatározó szervezeteinek képviselői vettek részt.

A szemináriumi téma kiindulópontjaként a német duális rendszerű (dual-system) oktatást tanulmányozták a résztvevők és annak lehetőségeit, hogyan lehetne a rendszert vagy egyes elemeit a különböző országok különböző tulajdonságainak figyelembevételével eredményesen alkalmazni.

A három napos szeminárium közös munkával zárult, ahol a szervezetek képviselői vitatták meg, hogy milyen lehetőségek rejlenek egyes országok számára egy igazán hatékony szakképzési rendszer kialakításában.

A konferencián résztvevők egybehangzóan egyetértettek abban, hogy a célok elérése érdekében erősíteni kell az egyes országok kormányzatai, szakszervezetei és munkaadói közti kommunikációt és elengedhetetlen egy közös európai már megszerzett szakképesítéseket besoroló rendszer kialakítása.

A már felsoroltak mellett a szervezetek képviselői fontosnak tartják, hogy jogszabályban szabályozzák, hogy a gyakorlati idő munkatapasztalatként számítson, és ugyanígy elengedhetetlennek tartják egy olyan rendszer létrehozását, mely keretet ad a munkahelyi szakmai gyakorlatnak és annak betartására kötelezi a nagyobb munkáltatókat, akik pedig ehhez csatlakoznak versenyelőnyt élvezzenek. A piac minden szereplőjét érdekeltté kell tenni egy jól működő rendszer kialakításában.

A Munkástanácsok – a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságok Munkájában résztvevő szervezetként is – üdvözli a hazai szakképzés duális rendszerre történő átállását, felhívjuk a figyelmet azonban, hogy a hazai oktatásügy egyes szektorai között szorosabb párbeszédre lesz szükség a jövőben, különösen a köz és felsőoktatás átfogó reformja kapcsán.

A témában a MOSZ nemzetközi konferenciát rendez a jövőben.