2013. október 28.-án a projekt vezetése és a projektben részvevő szervezők Budapesten találkoztak, hogy megbeszéljék az eddig elmúlt időszak tapasztalatait és kijelöljék a további feladatokat.

A találkozóra a MOSZ központi épületének alagsori tárgyalóterme zsúfolásig megtelt az érdeklődő és véleményüknek hangot adni kívánó résztvevőkkel.

plenáris6

A projektvezetés rövid üdvözlése után Lajtai György ismertette a MOSZ elképzeléseit a 2014 évre szóló országos minimálbér ajánlásának módszertanáról, valamint gyakorlati példákon bemutatta egy eredményes és hatékony bértárgyalás menetének felépítését. Külön kitért a részletes felkészülés szükségességére, valamint azoknak a gazdasági információk beszerzésének szükségességére, amelyek a bértárgyalás szakszervezeti eredményességét megalapozhatják.

plenáris3

A mindenki számára hasznos információk után egy vetített prezentáció keretében mutatta be a projektvezetés azokat az eredményeket, amelyek a projekt beindítása után születtek. Külön említésre érdemes, hogy a szervezők köréből a lemorzsolódás szinte minimális volt és mind a megyei, mind az ágazati résztvevők tudásuk maximumát adva végezték munkájukat. A kezdeti nehézségeken túllépve, az adminisztráció is rendezett körülmények között zajlik, így a szervezők is tisztában vannak azzal, hogy az elvégzett feladatok dokumentálása nem csak az előírt kötelezettségeknek tesz eleget, hanem a további munkáknak a tapasztalati bázisát képezi. Kiemelésre méltó, hogy az új munkáltatók megkeresésére közel 700 esetben került sor, míg a tagszervezési céllal felkeresett személyek száma megközelítette a 900 főt.

plenáris5

Figyelembe véve, hogy a Munkástanácsok képviselőit több mint 120 esetben keresték meg érdekvédelmi tanácsadás céljából, a szervezeti eredményesség így már kézzel fogható. Az elmúlt időszak sikere, hogy három megyében – a bejegyzések bírósági megerősítése után – új szervezésű Polgári Munkástanács jön létre. A tagszervezési eredményesség dokumentálására a projektvezetés egy új – az adminisztrációs tevékenységet nem növelő, de beszédes – adatlapot mutatott be, melynek precíz és pontos kitöltésére külön felhívta a szervezők figyelmét.

plenáris4

A továbbiakban szó esett az új Munka Törvénykönyv bevezetésének hatásait vizsgáló kérdőívekről, valamint megerősítésre került a központi és megyei szervezésű találkozók időpontja.

A több mint négy órán keresztül tartott plenáris értekezletet a résztvevők úgy értékelték, hogy hasznos információkat és hasznosítható tapasztalatokat adott mind a projektvezetés, mind a szervezők számára.
2013. október 28.