Felháborodásunknak adunk hangot a kibontakozó vitában, amelyben egyesek arra hivatkoznak, hogy a minimálbér emelés miatt nem lehet a kenyér árát csökkenteni.

Az Élelmiszer Feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ügyvezetőjét kevéssé zavarják a tények, amikor első helyen a minimálbérek növekedését említi.

Az persze bizonyára megfelel az igazságnak, hogy sok pékségben csak minimálbéren fizetik a dolgozókat. Az viszont távol áll a valóságtól, hogy a pékeknek a minimálbéresek miatt megy rosszul.

Találomra nézzük 3 pékség legutolsó elérhető (2013. évi) nyilvános eredmény kimutatását!

Az egyik, a budapesti agglomerációban működő, ismert nevű cégnek az előző évhez képest csaknem 20%-kal nőtt az árbevétele és 40%-kal nőtt a nyeresége, amely után egyébként mindössze 6,3%-os kulccsal adózott. Eközben a bérköltsége (ami persze nem egyenlő az átlagbérrel) 6,7%-kal emelkedett, azaz jóval az árbevétel és a nyereségnövekedési ütem alatt.

Egy másik, Szabolcs megyei pékségnél az anyagköltségek levonása után maradó, ún. hozzáadott érték 33%-kal nőtt, a minimálbéren foglalkoztatott pékek bérét azonban ettől jóval elmaradó mértékben, 5,8%-kal emelték meg.

A harmadik, ugyancsak Szabolcs megyei vállalat 2013-ban veszteséges volt, annak ellenére, hogy az árbevétele csaknem 10%-kal nőtt az előző évihez képest. De hogy nem a béremelésektől lett veszteséges, azt igazolja, hogy a bérköltségét (az elért 10%-os áremelkedés ellenére) 15%-kal csökkentette. A vesztesége az anyagi ráfordítások 25%-os növekedéséből származott, amit azonban semmilyen begyűrűző áremelés nem indokolhatott, legfeljebb a rossz gazdálkodási döntések.

A tények tehát egészen mást mutatnak, mint amiről az ÉFOSZ ügyvezetője beszél. A bérköltségek, köztük a minimálbéresek bérköltségének a növekedése a találomra kiválasztott péküzemeknél messze elmarad az árbevétel növekedésétől. Különösen fájó, hogy a kenyérárak emelkedését főképpen azokon a minimálbéreseken kérik egyesek számon, akiknek az étrendje a kenyéren kívül nem sok egyebet tartalmaz. Ha a minimálbérek növekedése nem igazodna a megélhetési költségekhez és az érintett többszázezres minimálbéres tömegnek még kenyérre sem futná, akkor lennének csak igazán bajban a pékek.

Munkástanácsok Országos Szövetsége