Május 25-én megállapodás született a Szegedi Közlekedési Társaság és a vállalatnál képviselettel rendelkező szakszervezetek, így a kollektív szerződéskötő Szegedi Közlekedési Kft. Munkástanácsa között. A koronavírus-helyzet kiemelten érzékenyen érinti az önkormányzati tulajdonú közlekedési cégeket, ami rendkívüli intézkedéseket kíván.

A Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége és a Munkástanácsok Országos Szövetsége véleménye szerint a munkaerő-piaci helyzet és a változó jogszabályi környezet lényegében permanens szociális párbeszédet igényel a felek aktív részvételével a munkaügyi kapcsolatok minden területén, így vállalati (helyi) szinten is. Azon felelős szemléletű munkáltatóknak, cégeknek, amelyek a munkavállalói érdekképviseletek bevonásával, partneri, tárgyalásos úton, konstruktívan, jogszerűen és hatékonyan kívánják rendezni az újonnan felmerült, kollektív természetű munkaügyi kihívásaikat, továbbra is kiemelten figyelniük kell arra, hogy az érdekek kiegyensúlyozott egyeztetésével és mérlegelésével tegyenek javaslatot változásokra.

Ez történik és történt most is Szegeden, ahol a két fél (a munkáltató és a munkavállalói érdekképviseletek) higgadt, szakértő módon támogatott, célirányos tárgyalása, partneri alapon történő tervezése hozta el a mindenki számára vállalható (időleges) megoldásokat. Ilyen nehéz helyzetben az „erőből”, „kapkodásból”, „egyoldalúan” stb. hozott döntések ⎯ hosszú távon ⎯ ártalmasak is lehetnek. Mindez fokozottan megjelenhet a „válságra” reagáló új foglalkoztatási modellek, konstrukciók kidolgozása, a távollétek átlátható rendezése, szervezése, tervezése és a bérrendszerek átalakítása során. A szegedi érdekegyeztetési gyakorlatot ezért üdvözöljük és bízunk benne, hogy a vállalat gazdálkodása rövid időn belül konszolidálódhat.

Dr. Szabó Imre Szilárd