Akár már szeptember utolsó hetében, de legkésőbb október első napjaiban elkezdődnek a tárgyalások a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről – jelezte a Magyar Nemzetnek Palkovics Imre. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint az lesz a tárgyalások tétje, hogy 2022-ben eléri-e a minimálbér a kétszázezer forintot, a bérminimum pedig a 260 ezer forintot. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Portfolio-nak adott, pénteken megjelent interjúban azt rögzítette, hogy az infláció megugrása miatt még a 200 ezres minimálbér is kevés lenne.

Palkovics Imre a lapnak azt mondta: a szakszervezetek messzemenőkig támogatják a kormánynak azt a szándékát, hogy a jelenlegi 167 ezer 400 forintos minimálbér egy vagy két lépcsőben, vagyis akár már 2022-től elérje a bruttó kétszázezer forintot. Ez összességében húszszázalékos béremelést jelentene. A jóval több munkavállalót érintő, középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimum (aminek jelenlegi mértéke 219 ezer forint) ugyanekkora emeléssel pedig átlépné a 260 ezer forintot.

A szakszervezeti vezető arra emlékeztetett: nem példa nélküli a minimálbérek egylépcsős, jelentős emelése, ugyanis 2016-ban 15, illetve 25 százalékkal nőttek a kötelező legkisebb bérek. Szerinte éppen ezért nem járna semmilyen káros hatással, ha 2022-ben a két összeg húsz-húsz százalékkal nőne, vagyis egylépcsős felzárkózásról születne ősszel döntés. Sőt a magyarországi keresetek jelentős felzárkózását eredményezné a lépés, mivel egy ekkora mértékű emelés már a bérskála szinte egészére felhajtó hatással van szerinte. Ez azt jelenti, hogy a minimálbérek fölött kereső munkavállalóknak is emelkedne a bére, vagyis összességében csaknem kétmillió ember jövedelme lehet magasabb jövő évtől.

Mindezt abból vezette le, hogy

A MINIMÁLBÉR-EMELÉS A KÖZVETLENÜL NÉHÁNY SZÁZEZER MUNKAVÁLLALÓT ÉRINT, DE ÁTTÉTELESEN SOK SZÁZEZER TOVÁBBI EMBERT, MERT A GYED ÉS A TÁPPÉNZ ÖSSZEGE IS EHHEZ VAN KÖTVE.

Még ennél is jóval több munkavállalót, körülbelül egymillió embert érint közvetlenül a garantált bérminimum emelése, így ennek szintén 20%-os emelése a Munkástanácsok elnöke szerint már erőteljes hatással lenne a magyarországi bérszínvonalra. Ennek oka, hogy a 219 ezer és 260 ezer forint között kereső akár több mint egymillió foglalkoztatott bérét is emelnie kellene a munkáltatónak.

Palkovics Imre szerint az első tárgyalási fordulókon kicsi az esélye a minimálbérekről szóló megállapodásnak. Ennek oka, hogy a munkáltatók várhatóan csak akkor hajlandók megfontolni egy, a vállalkozásoknak jelentős pluszterhet hozó lépést, ha ez a munkáltatók kötelezettségeinek csökkentésével jár. A Munkástanácsok vezetője szerint sem képzelhető el ilyen jelentős bértömeg növekedés úgy, hogy a vállalkozások, elsősorban a mikro- és kisvállalkozások adó- és járulékterhe változatlan maradjon. 

Mindezek miatt úgy fogalmazott:

Ezért az őszi egyeztetések másik kulcskérdése az lesz, hogy a kevésbé tőkeerős, elsősorban kisebb vállalkozások milyen segítséget kapnak a jelentős béremelések végrehajtásához.

Palkovics Imre szerint egyébként a tárgyalásokon a 2022-es minimálbérek mellett egy újabb, több évre szóló bérmegállapodás is napirendre kerülhet.

Címlapkép forrása: Getty Images

Forrás: portfolio.hu