2023. december 8-án a LIGA Szakszervezetek közleményt adott ki, amelyben szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a Munkástanácsok Országos Szövetségéhez tartozó Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezetet – a munkavállalók 2024. évre bejelentett bérköveteléseinek megerősítése érdekében  – 2023. december 10-11-ére bejelentett sztrájkjában.

A sztrájkjog gyakorlása –jelen esetben is – a munkavállalók jogos gazdasági érdekeinek előmozdítása érdekében alkalmazott alapjog. Nem tartjuk elfogadhatónak azokat a munkáltatói érveket, melyek a jogszabályi előírásokat maradéktalanul betartó sztrájkfelhívás és tervezett sztrájk bejelentése esetén, a munkavállalói lépéseket önmagában az együttműködési kötelezettség megsértésének minősítik, Ezt a nyilvánvalóan téves értelmezést az ügy kapcsán eljáró bíróság sem osztotta, ezzel is megerősítve, hogy a munkavállalói igényérvényesítés ezzel a megközelítéssel sem korlátozható, nem minősülhet a munkavállalók eljárása a sztrájkjoggal való visszaélésnek.

A LIGA Szakszervezetek a munkavállalók igényérvényesítése érdekében alkalmazott jogszerű eszközök, így a sztrájk bárminemű további korlátozását nem tartja elfogadhatónak, egyben támogatja a dolgozók jogos bérfejlesztési várakozásainak érvényesítését.

Budapest, 2023. december 8.