Palkovics Imre szerint a munkavállalókat a növekvő gazdaság védi leginkább. A meglévő bérmegállapodás mellett már a jövő évtől új egyezség jöhet az állami vállalatoknál; a tárgyalások hamarosan elkezdődnek.

A korábbi, 2016-os nagy bérmegállapodás jól bevált – jelentette ki Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió Jó reggel, Magyarország! című műsorában. A minimálbérek két évre szóló emelése történt meg akkor, illetve egy fontos célt is meghatároztak a magyar keresetekkel kapcsolatban. Az elnök elmondta, ez a cél, hogy 2022-ig a versenyszférában és a magyar nemzeti gazdaságban mintegy 40 százalékban emelkedjenek meg reálértéken a keresetek.

Hozzátette: ennek megfelelően egy olyan mechanizmus került elfogadásra, ami ösztönzi a bérek emelését, ennek következtében csökkenti a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adó mértékét. Amennyiben évente a tárgyévben a hatszázalékos reálkereset-növekedés megtörténik, akkor fél százalékkal csökkennek ezek a szociális hozzájárulási adók, ezt vállalta az állam.

Ez és a gazdasági környezet is ösztönzőleg hat, ami azt eredményezte, hogy a fellendüléssel, a gazdaság növekedésével a vállalatok munkaerőigénye megnövekedett és a munkaerőből hiány van. Emiatt a bérek törvényszerűen emelkednek.

Hozzátette: ezért született ez a bizonyos 2016-os nagy megállapodás, majd 2017-ben a közszolgáltató vállalkozások körére is született egy hároméves megállapodás, ami harmincszázalékos emelkedést jelent a három évre.

A munkaerőhiány állapota a dolgozók számára nagy lehetőség lehet, hiszen így erős alkupozícióba kerülhet a munkavállalói oldal – mondta Palkovics Imre. Hozzátette: a legjobb munkavállalói védelem a jól működő és növekvő gazdaság. Így a munkáltatók is többet fordíthatnak a keresetekre, illetve a munkavállalók is joggal kérhetik részüket az újra beindult gazdaságból – emelte ki az elnök.

hirado.hu

A kép forrása:civilhetes.net