Szakszervezeti kérésre május 3-án a Kormány mégis érdekegyeztetést tart a Munka Törvénykönyve módosításáról!

Hatalmas felháborodást okozott szakszervezeti körökben, hogy egyeztetés nélkül, a Parlamentben lezajlott a munkaidő-elszámolással kapcsolatos módosítás általános vitája. Ezek után Lázár János a szokásos heti tájékoztatóján kiállt a szakszervezetek mellett. A kancelláriaminiszter kiemelte: vannak fenntartásai a módosítással kapcsolatban és osztja a szakszervezetek egyes aggályait.

A Munkástanácsok elnöke, Palkovics Imre és a Liga Szakszervezeteket vezető Mészáros Melinda időpontot kértek Cseresnyés Péter munkaerő-piacért és képzésért felelős államtitkártól, akivel abban állapodtak meg, hogy a kérdést megvitathatják a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) május 3-ra összehívott ülésén.

A Liga és a Munkástanácsok tegnap szöveges javaslatot készített az Mt. módosításról. A szakértői vélemény hangsúlyozza, hogy a szabályozás terve sok szempontból életszerűtlen. A munkaidőkeret 3 évre emelése a jelenlegi egy évről irreális, mert az érintett ágazatokban jellemzően ennél rövidebb időt töltenek munkaviszonyban a dolgozók, ami elszámolási és adminisztrációs viták sorozatát hozhatja. A szövegjavaslat azt mondja: ha csak vállalati kollektív szerződés van egy munkahelyen, ott továbbra is egy év maradjon a munkaidőkeret, s csak akkor lehessen ezt három évre növelni, ha ágazati kollektív szerződés született.

Lázár János véleménye itt látható 2 óra 25 perctől:

 

A fotót a 24.hu oldaláról kölcsönöztük.