MEGHÍVÓ

Az ÉTOSZ Érdekvédelmi Tanácsadó Szolgálat Egyesülés és a Munkástanácsok Országos Szövetsége meghívja Önt

A kormány új szakképzési stratégiája és a munkavállalók

című konferenciára

Budapest, VDSZ székház, Vegyészek Háza IV. emeleti előadó
1068 Budapest, Benczúr u. 45. november 21. de 10.00-15.00

A szakmai szervezetekkel és az érdekképviseletekkel folytatott másfél éves egyeztetés után a kormány elfogadta a munkaerőpiaci kereslet vezérelte új szakképzési stratégiát, a Szakképzés 4.0 elnevezéssel illetett programot, amelynek végrehajtása 2020 január 1-től kezdődik meg. Néhány prioritás a Szakképzés 4.0 stratégiából:

  • A szakképzésben az ágazati alapképzés és a széles alapozást adó szakképesítés kap majd helyet. Az iskola feladata a naprakész szakmai és általános alapkompetenciák  megadása, a felnőttképzés feladata a speciális igények kielégítése.
  • Minden képzésbe be kell épülnie az Ipar 4.0 követelményeinek és a szakmában elvárt digitális tartalmaknak
  • Szűkül a szakma jegyzék. Egyes szakmák átkerülnek majd a felnőttképzésbe, mások pedig nem lesznek szakmák. Az ágazati készségtanácsok határozzák meg az iskolarendszerű és a nem iskolarendszerű felnőttképzésben oktatható szakmákat és azok tartalmát.
  • A szakképzési irányok meghatározásának támogatására munkaerő-piaci előrejelző rendszert hoznak létre. Megyei szinten a szükségletek meghatározása a megyei foglalkoztatási paktumok, iskolai vonatkozásban a kancellárok feladata lesz.
  • a duális képzésben tanuló diákok aránya. Jó minőségű, korszerűen felszerelt ágazati alapozó tanműhelyekben, vagy a nagyvállalatoknál más gyakorlóhelyek számára is nyitott vállalati képzőközpontokban nyújtanak alapozó képzést.  
  • A jelenlegi szakgimnáziumi 4+1 éves képzési struktúra helyébe az 5 éves technikumi képzés lép, a sikeres technikusi vizsga egyenes utat jelenthet a szakirányú felsőoktatásba.
  • A vállalati szakképzési hozzájárulást nagyobb arányban fordítják a befizető által meg- határozott célú szakképzésekre.

A konferencia célja megvilágítani a munkavállalók számára az új szakképzési stratégia  végrehajtásától várt hatásokat, a döntéshozók számára pedig jelezni a munkavállalói oldalról felmerülő kérdéseket, elvárásokat, javaslatokat.

 

A konferencia programja

10.00-10.15 A konferencia megnyitó

Tartja: Lajtai György  igazgató, ÉTOSZ

10.15-10.50 Az új szakképzési stratégia kidolgozásának indokai, a stratégia főbb pontjai és a megvalósítás tervezett mérföldkövei       
Előadó: Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár           

10.50-11.20  Munkaadói elvárások a stratégia végrehajtása iránt
Előadó: Vörös-Gubicza Zsanett, Oktatási és képzési igazgató, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

11.20-11.35 Kávészünet

11.35-12.05 Az osztrák szakképzési rendszerrel elért eredmények, aktuális prioritások.

Előadó: Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB)  szakképzési referense (szervezés alatt).

12.05-13.30 Hogyan készülnek a szakképzési  stratégia végrehajtására a szakképző

intézmények?

Előadók: Kocsis Zoltán Audi Hungaria Zrt. Képző Központ, Balogh Csaba, Tesco Képző Központ,  Sum István, SZTÁV Zrt, Nagy Zsolt, Pápai Szakképzési Centrum.

13.30-14.15 Ebéd

14.15-15.00 Munkavállalói igények és észrevételek a stratégia végrehajtása kapcsán. Előadók: Audi Hungária Üzemi Tanács delegált, Richter Gedeon Üzemi Tanács delegált, Continentál Üzemi Tanács delegált

15.00-   A konferencia zárása

A konferencián történő részvételi díj 12 000 Ft, amely a büfé szolgáltatásokat és az ebéd költségét is tartalmazza.

Részvételi szándékát kérjük, 2019. november 18-ig  jelezze az ÉTOSZ Egyesülés felé
e-mail: etosz@etosznet.hu, telefon: 30/277-47-90 Jelentkezni a mellékelt jelentkezési lapon lehet!