Akár 8 százalékos is lehet a munkanélküliség – mondta el az InfoRádiónak a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.  

Eddig 163 ezren vesztették el a munkájukat Magyarországon a koronavírus-járvány miatt – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén, ahol a miniszterelnököt helyettesítve válaszolt az ellenzék kérdéseire. A tárcavezető többek között rámutatott: az álláskeresési ellátás három hónapra jár mindazoknak, akik esetlegesen elveszítették a munkájukat, vagyis ez idő alatt senki nem marad jövedelem nélkül. Azt is kiemelte, a kormányzati intézkedéscsomag nagyságát a szakértők a GDP 18-20 százalékára teszik.

Mint arról az Infostart korábban beszámolt, az Európai Bizottságnak küldött frissített konvergenciaprogram adatai szerint a GDP 0,2 százaléka helyett 0,5 százalék mehet a költségvetésből a munkanélküliek ellátására. A kabinet számításai szerint a tavalyi 3,4 százalékos munkanélküliségi ráta ebben az évben 5,6 százalékra emelkedhet. Ez átlagosan 234 ezer munkanélkülit jelent az adatok alapján. Az ellátásukra a 2019-es 106 milliárd forint helyett idén 217 milliárd forintot költhetnek.

Konszolidálható a helyzet

miniszterelnök által is említett mintegy 163 ezer fő nem a munkanélküliek száma, jegyezte meg Palkovics Imre az InfoRádiónak nyilatkozva a napokban, hanem azoké, akik eddig segítségül fordultak munkahelyük elvesztése miatt az államhoz. Ugyanis a munkanélküliek száma már március közepén meghaladta a 330 ezret, és azóta is folyamatosan növekszik. Április derekán volt egy drasztikus felívelés, azonban az akkor tapasztalt napi 4 ezres növekmény május elejére megfeleződött.

A megemelkedett munkanélküliség kezelésére már vannak kormányzati elképzelések. Elhangzott már a közfoglalkoztatás mértékének megduplázása, amiben jelenleg 83 ezer ember érintett. Ha ez nem elégséges, tovább is növelhető a létszám. De a Magyar Honvédségnél is létszámbővítési tervek vannak, még ha nem is mehet mindenki katonának – tette hozzá a MOSZ elnöke. Növelhető a foglalkoztatottak létszáma véleménye szerint a szintén állami érdekeltségű közszolgáltató cégeknél, mint például a víziközműveknél, a vasúttársaságnál vagy a Volán-társaságoknál, miután náluk korábban munkaerőhiány volt tapasztalható.

Palkovics Imre azt reméli, hogy a súlyosan érintett terültek, mint a vendéglátás, a szállodaipar és a légi közlekedés is, az enyhítésekkel lassan visszaépülhetnek, mérsékelve ezáltal a munkanélküliséget. A márciusban 10 százalékra zuhant ipari termelés is elkezdhet visszarendeződni, és amennyiben ősszel nem lesz újabb fertőzéshullám, konszolidálódhat a helyzet.

Az előrejelzések szerint a munkanélküliség a történelmi mélypontnak számító, az év eleji csaknem teljes foglalkoztatásról 4,5, drasztikusabb verziók szerint 8 százalékos ideiglenes magasságokba is emelkedhet.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a versenyszférával kapcsolatban megjegyezte, miután a kormánynál is kisebb a mozgásterük, elsősorban a munkanélküli sorsra jutó emberek méltányos elbánását tudják nyomon követni, hogy a csoportos létszámleépítéseknél jogtalanság ne következzen be. Megpróbálják a munkáltatókat arra sarkallni, hogy ne idegenkedjenek az állami segítségektől, és ne azt az egyszerűbb megoldást válasszák, hogy elküldik az embereket.

Forrás: infostart.hu