Az alábbiakban a Mérce cikkét olvashatják:
 

November 26-án, a Tanárballagás 2.0-án a fagyos szél ellenére is 100 ember vonult ballagási énekléssel, fúvós zenével kísérve a Móricz Zsigmond körtérről a Placid atya parkba, hogy felhívják a figyelmet a közoktatási/köznevelési helyzet tarthatatlansága.

A téren rövid, a tanárok nehézségeit hangsúlyozó beszédek hangoztak el.

Kollégáink a helyszínről tudósítottak, élő videós bejelentkezésünket alább lehet megtekinteni:

 

 

Délután négy órakor, a novemberi mércével mérve meglehetősen hideg idő ellenére is nagyjából 100 ember gyűlt össze a Móricz Zsigmond körtéren, a Szent Imre herceg szoborcsoport alatt.

 

A TANÁRBALLAGÁS RÉSZTVEVŐI BUDAPESTEN 2023.XI.26-ÁN.
FOTÓ: ALFÖLDI DÁNIEL ISTVÁN

 

Innen vonultak a tüntetők a Feneketlen-tóhoz, a Placid atya térre. Volt, aki a szervezők kérésének eleget téve ballagási díszöltözetben, ballagási tarisznyával és/vagy szalaggal vonult. A vonulókat ballagási, gyászosan büszke fúvós élőzene kísérte a tüntetés helyszínére, a menet elején ballagási szalagok és nemzeti lobogók lebegtek.

 

A TANÁRBALLAGÁS RÉSZTVEVŐI BUDAPESTEN 2023.XI.26-ÁN.
FOTÓ: ALFÖLDI DÁNIEL ISTVÁN

 

 

A TANÁRBALLAGÁS RÉSZTVEVŐI BUDAPESTEN 2023.XI.26-ÁN.
FOTÓ: ALFÖLDI DÁNIEL ISTVÁN

 

Fél ötkor a résztvevők megérkeztek a Placid atya térre, a Feneketlen-tóhoz, amely melegebb időben népszerű találkozóhely a fiatalok körében, valamint két jónevű budai egyházi iskola (Szent Imre és Szent Margit) közvetlen közelében található. Itt rövid beszédek hangoztak el.

 

A TANÁRBALLAGÁS RÉSZTVEVŐI BUDAPESTEN 2023.XI.26-ÁN.
FOTÓ: ALFÖLDI DÁNIEL ISTVÁN

Szózat közös, szintén fúvósokkal kísért eléneklése után Kakucs Katalin, pályakezdő pedagógus lépett a színpadra. Kakucs egy pályakezdő tanár kérdéseit, félelmeit és reményeit mondta el. Kakucs terjedelmes természet-allegóriába csomagolta tapasztalait, önmagát megfelelő környezetre vágyó facsemetéhez hasonlította. Rámutatott: „az erdő közösségben létezik.” Elmondta azt is, hogy az egyházi iskolákban fiatalként nehéz nyilvánosan kritikát megfogalmazni. Miközben a munkaterhek csak növekednek, és az idősebb tanárok privát beszélgetések során a pályaelhagyást javasolják. A megélhetési kihívásokat azzal példázta, hogy a piacon fél egység vajat kellett kérnie, mert csak azt tudta kifizetni, de az eladó elnézte neki, mert tudta, hogy pályakezdő pedagógus.

„Mi fiatalok csendben hullunk ki, nem beszélünk a fájdalmainkról”

– Kakucs a tapasztalatok megosztását és a tanárközösségek megerősítését javasolta.

Kakucs Katalin után Lakatos Máté, tanár lépett a színpadra. Lakatos volt a tavalyi Tanárballagás főszervezője, valamint ő az elnöke az idei ballagást szervező Küldetés – Keresztény Pedagógusok Szövetsége nevű szervezetnek.

Lakatos elmondta, hogy a keresztény tanítás arra sarkall minden egyházi pedagógust, hogy közösséget építsen, „felebaráti szeretetből, úgy is mondhatnám szolidaritásból”. A tanár szerint az oktatási mozgalmak ugyan felhívták a problémákra a figyelmet, de a helyzet nem javult.

„A munkaterhek egyre nagyobbak, az ígért fizetésemelés meg nem jön. A hivatástudatommal élnek vissza, ami erkölcstelen.”

– mutatott rá. Lakatos szerint nincs mit tenni, a pedagógusoknak széles társadalmi támogatottságot kell kivívniuk a változásért. Lakatos a tanárok küzdelmét hosszútáv-, illetve maratonfutáshoz hasonlította, kidomborítva a kézenfekvő azonosságokat a kettő között.

 

A TANÁRBALLAGÁS RÉSZTVEVŐI BUDAPESTEN 2023.XI.26-ÁN.
FOTÓ: ALFÖLDI DÁNIEL ISTVÁN

 

Lakatos szövegének utolsó oldalát elfújta ugyan a jeges szél, de még telefonja segítségével bejelentette, hogy

a tüntetést szervező szervezet „Tanárnak lenni jó, de nehéz” névvel társadalmi tudatformáló kampányt indít,

a részleteket hamarosan közzéteszik.

 

A TANÁRBALLAGÁS RÉSZTVEVŐI BUDAPESTEN 2023.XI.26-ÁN.
FOTÓ: ALFÖLDI DÁNIEL ISTVÁN

Lakatos után a moderátor lépett a mikrofon elé. Elmondta, hogy egy intenzív 1-2 év után, amikor volt remény, most a tanárok falba ütköztek, „kiábrándultság, apátia van”. Majd a tanárok különféle megküzdési stratégiáit egyes állatfajokhoz társított antropomorfizáló viselkedésmintákhoz hasonlította (sün-tüske-ellenállás, bárány-jámborság stb.,) ezután arra kért mindenkit, hogy csatlakozzanak a közös ügyhöz.

A tüntetés lezárása előtt Miklós Attila, református lelkész vezetésével imádkoztak az egybegyűltek, majd elénekelték a Himnuszt, ezúttal is fúvóskísérettel. A tüntetés hivatalos lezárása után a szervezők mindenkit megvendégeltek egy pohár forró teára a fagyos, szeles időben.

A TANÁRBALLAGÁS RÉSZTVEVŐI BUDAPESTEN 2023.XI.26-ÁN.
FOTÓ: ALFÖLDI DÁNIEL ISTVÁN

Tavaly is tartottak tanárballagást, akkor nagyjából ezres tömeg gyűlt össze, és 300 egyházi iskolában tanító tanár ballagott el, így tiltakozva a kormány oktatáspolitikája ellen, mivel azt a relatíve jobb helyzetben lévő egyházi iskolák is megsínylik a tüntetők szerint. Az idei tüntetés szervezői szerint tavalya óta „nem sokat javult” a helyzet.

„Többen búcsút intettek a katedrának, vagy fontolgatják a pályaelhagyást, mások apátiával, rezignáltsággal tekintenek a jövőbe.”

foglalták össze az egyházi iskolák tanárainak helyzetét a tüntetés szervezői az idei esemény leírásában.