Többször kifogásolta szakszervezetünk, hogy a munkáltató ne KÁRVÁLLALÓI NYILATKOZAT-al kötelezze a munkavállalókat a kár megtérítésére, hanem kártérítési határozat, vagy fizetési felszólítást adjon ki, amiben szerepeltesse a jogorvoslati lehetőséget is. Így a munkavállaló 30 napon belül eldöntheti, hogy a munkáltató határozatát az illetékes bíróságon megtámadja. A bíróság csökkentheti a munkáltató által meghatározott kártérítési összeget!

Német Viktor üzemvezető eléggé egyedi módon alkalmazza a jogszabályokat, mivel a VOLÁNBUSZ-nál más üzemeknél nem tapasztalunk milliós kártérítéseket! Az is felfoghatatlan, hogy ez az ember csökkentheti a keletkezett kár megtérítésének mértékét, és úgy is dönthet, hogy a teljes kár megtérítésére kötelezi a munkavállalót. Pedig a kár keletkezése, szándékosságra nem vezethető vissza.

Német úr legútólsó “gusztustalansága” során, karácsonyi ajándékként, 2020. december 22. napján az egyik kollégánkat 100 %-os, teljes kár megtérítésére kötelezte, aminek a mértéke 660 066 Ft volt. Ezt az összeget az autóbuszvezető munkabéréből 30 hónap alatt vonja le a VOLÁNBUSZ Zrt.

Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a VOLÁNBUSZ Zrt-nél az ilyen típusú vezetők, akik, ha tehetnék a “munkavállalók belét is kitaposnák”, mielőbb befejezzék pályafutásukat a társaságnál.

A munkavállalók elvándorlásának már-már a fő oka, a munkahelyi kiskirályok jelenléte és túlkapásaik, amit a fenti eset is jól megerősít!

Dobi István
elnök