A Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (KDSZSZ) – függetlenül a 2021. évre szóló minimálbér és garantált bérminimum nagyságától – 10%-os átlagkereset-fejlesztést tart indokoltnak a Volánbusz Zrt.-nél.

A Szövetség tisztában van a nemzetgazdaság teherbíró képességével, mégis szükségét látja a 10% körüli keresetfejlesztésnek. Indokoltnak tartja, mert az elmúlt 3-4 esztendőben érzékelhető módon emelkedtek a volános jövedelmek. Szűkült a bérolló a nemzetgazdasági átlag és a volános átlagkeresetek között. Egy erőteljesen visszafogott béremelés fokozná a munkavállalók negatív közérzetét, felerősítené a kilátástalanság képét. Társadalompolitikai szempontból is visszaütne egy csekély mértékű bérkompenzációs megoldás a bérfejlesztés helyett, még akkor is, ha a gazdaság állapota viszonylag nehezen bírna el egy komolyabb bérfejlesztést.

A KDSZSZ elengedhetetlen fontosságúnak tartja, hogy a koronavírus-járvány visszaszorításával és a gazdasági élet talpra állításával a munkavállalók is visszanyerjék optimizmusukat, a jövőbe vetett hitüket. A ’koronavírus-helyzet’ egyik következménye, hogy bizonyos közszolgáltatások felértékelődtek, társadalmi megbecsültségük látványosan megnövekedett; tagjaink kiemelt megpróbáltatások közepette álltak helyt az elmúlt hónapokban.

Továbbá, azért is kívánatosnak tartja a Volánbusz Zrt.-nél az érzékelhető bérfejlesztést a KDSZSZ, mert a MÁV-val való integráció önmagában is komoly bérfeszültséget okozhat, ugyanis a MÁV-csoport egyes vállalatainál jóval magasabbak a bérek. Ez a tovább nyíló bérolló pedig, miután a Volánbusz Zrt. a MÁV-csoport tagja, komoly feszültségforrás lehet.

A mintegy 18 ezer munkavállalót foglalkoztató Volánbusz Zrt., amely felett 2020. július 15-étől a tulajdonosi jogokat a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója gyakorolja, nem lehet másod- vagy harmadrangú tagja a giga méretű vállalatcsoportnak – hangsúlyozza a KDSZSZ elnöksége.

Továbbá a Szövetség (amely a Volánbusz Zrt.-nél közel 4300 taggal rendelkezik) igényt tart arra, hogy képviselői a MÁV-csoporton belüli érdekegyeztetési folyamatokban rendszeresen helyet kapjanak.

KDSZSZ elnöksége