Mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldal üdvözli a Varga Mihály által bejelentett járulékcsökkentési tervet, amelyről a nemzetgazdasági miniszter lapunk hétfői számában beszélt.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára kedvező lépésnek értékelte a terhek csökkentéséről szóló terveket. Az élőmunka után fizetendő járulékok, tehát a társadalombiztosítási és nyugdíjbefizetések csökkentésével lehetne azonnali, egyszerű és jelentős bérnövekedést elérni, mindezt a költségvetési egyensúly megbontása nélkül. A személyi jövedelemadó további csökkentése is jó megoldást jelenthet, azonban az 1-2 százalékpontos mérséklés nem okoz látványos bérfelzárkózást. A vállalkozói típusú adók mérséklése sem jelentene egységes megoldást, mivel a számos szektorális adó árnyalja a képet.

Az élőmunka terheiből azonban van mit visszavágni, mivel ennek aránya hazánkban a második legmagasabb az Európai Unión belül. A tb- és nyugdíjkasszából kieső bevételeket pedig más adónemekkel is lehet pótolni. A főtitkár jelezte: már a vállalkozók, a munkaadók és a kormány közötti hosszú távú megállapodások, ígéretek is elősegíthetik a bérfelzárkóztatást, amennyiben fokozatosan csökkennének a járulékok. A VOSZ támogatja a terveket, mivel a vállalkozások legfeljebb 1-2 alkalommal tudnak kigazdálkodni nagyobb, 10 százalék feletti béremelést dolgozóiknak. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a Magyar Idők kérdésére kiemelte: a járulékcsökkentés jó lehetőség arra, hogy a hazai bérek érdemben emelkedjenek.

Nagymértékű bérfelzárkóztatásra is lehetőség nyílna

Az elnök szerint azonban szűk mozgásteret nyújthat a szociális típusú járulékok mérséklése, inkább a vállalkozások kötelezettségeit kellene tovább mérsékelni. Megjegyezte: ezek a terhek ma már nem olyan magasak. Ebben az esetben természetesen az lenne a legfontosabb, hogy a megtakarítást ne nyeljék le a cégek. Palkovics Imre nem tartja valószínűnek, hogy a kormány visszaállítaná a minimálbér adómentességét, mivel az jelentős zavart okozna az adórendszerben, és nagy bevételkieséssel járna. Hozzátette: a jelenlegi terhekkel nagyon nehéz lenne jövedelmeket emelni, ezért üdvözlik a nemzetgazdasági miniszter bejelentését.

– A tb-járulék 5 százalékpontos csökkentését javasolja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége – mondta lapunknak Rolek Ferenc alelnök. Kiemelte: fontos, hogy értékelhető mértékben csökkenjenek a terhek, ugyanakkor a kérdés nem egyszerű, mivel az egészségügyi kassza most sem önjáró, a költségvetés pluszforrásaira szorul. Azonban ennek a járulékformának a csökkentése lenne a legcélravezetőbb lépés.
Üdvözli Varga Mihály bejelentését a kereskedelmi kisvállalkozások érdekeit képviselő Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség. Kiemelték: a hazai kereskedelmi cégeknek nincs tartalékuk, amelyből a magasabb béreket és az ahhoz tartozó közterheket kitermelnék, ezért a kormány segítsége nélkül veszélybe kerülnének.

forrás: magyaridok.hu