Beszámoló a Munkástanácsok ünnepi megemlékezéséről

A Munkástanácsok Országos Szövetsége ez alkalommal az 1956-os forradalmi megemlékezését közösen tartotta az 56-os Magyarok Világszövetségével, a Corvin köziekkel és a Pesti Srácok Alapítvánnyal, 2019. október 18-án, a Corvin Moziban.

Az ünnepségen beszédet mondott Palkovics Imre, aki kiemelte: nagy öröm a Szövetség számára, hogy együtt ünnepelhet az 56-os Magyarok Világszövetségével, a Corvin köziekkel a Pesti Srácok Alapítvánnyal. Megtiszteltetés, hogy ilyen szép számban jelen vannak köztünk az 56-os hőseink. Hozzátette: méltatlanul kevés szó esik ma a Munkástanácsok ’56-os szerepvállalásáról. 1956 októbere és 57 januárja között semmilyen más szervezett hatalom nem létezett, mint a Munkástanácsok. Hazugsággal, ármánnyal és gyilkossággal tudták félreállítani ezt a népi erőt az ál népi erők képviselői, a kommunista Kádárék.

Az ünnepi műsort a Nagykovácsi Általános Iskola diákjai adták elő. A mély üzenetet hordozó rendezvényen többször könnybe lábadtak a szemek. Az emelkedett hangulatot fokozta a gyermekek műsora, akik látható mély beleéléssel játszották el a színpadon a forradalom és szabadságharc eseményeit az első sorokban ülő forradalmárok előtt, amiért a közönség vastapssal jutalmazta őket.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége javaslatára elismerést kapott Pier Francesco Pignitore az „Avanti Ragazzi di Buda” dal szerzője.  1956-os magyar forradalomról szóló dal a szabadságot és a magyar nép bátorságát és büszkeségét hirdeti. Pigitore műve az olaszoknak a mai napig többet jelent egy dalnál: egy történelmi eseményt; azt, hogy bátor fiatalok fellázadtak egy világrend ellen, és Olaszországban a kommunista rendszer bukásnak előszelét, első kísérletét látták benne.

A megemlékezésről készült video itt tekinthető meg

Október 22-én a megemlékezés 10 órakor a Fiumei úti Sírkertben folytatódott, ahol a 29/3-as parcellánál megkoszorúztuk Rácz Sándor, a Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnökének sírját.

A képen Rácz Sándorné és Baumgartner Lajos látható

Baumgartner Lajos, a Munkástanácsok gazdasági alelnöke  Rácz Sándor sírjánál arról beszélt, hogy régóta minden évben együtt ünnepeltük október 23-át az 56-os hősökkel, és nagy támasz volt ebben Rácz Sándor személye, aki emberi tartásával és lelki nagyságával útmutatást adott nekünk a forradalom méltó ünnepléséhez.

A temetőből együtt indultunk tovább Bali Sándor Podmaniczky úti emléktáblájához, ahol, mint minden évben, idén is elhelyeztük a Munkástanácsok koszorúját. Az emléktáblánál Szabó Imre, a Munkástanácsok titkárságvezetője elmondta: a mozgalom ifjú tagjainak is fontos a Nagy-budapesti Központi Munkástanács vezetőinek példamutatása.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége az ’56-os Munkástanácsok szellemi örököseként elkötelezett a forradalom és a forradalmárok emlékének ápolása mellett. A forradalom résztvevőinek személyes jelenléte, szavaiknak ereje áthatotta az ünnepségsorozat eseményeit.