A Független Egészségügyi Szakszervezet tagsága megdöbbenéssel fogadta azt a hírt, amely alapján kétséges, hogy 2013 júliusától lesz-e még humán ellátó rendszer.

Az állami szférában dolgozók, a közszolgálati jogviszonyban állók, a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervezetek tagjai sem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejűleg a jövő év közepétől. Egyebek mellett ezt is tartalmazza az Országgyűlés költségvetési bizottsága által jegyzett módosító csomag, amelyet a jövő évi költségvetés megalapozásával összefüggő törvényjavaslathoz nyújtottak be pénteken este.

 A benyújtott módosító értelmében a kormány az egészségügyben és a felsőoktatásban dolgozó nyugdíjasoktól is megvonná az öregségi járadékot, ha munkaviszonyban állnak. A nyugdíjban lévő orvosoknak, ápolóknak, tanároknak, tanítóknak választaniuk kellene az öregségi ellátásuk és a munkabérük között, ami – mint már e terv őszi felmerülésekor is egyértelmű volt – az állami egészségügyi ellátás, valamint az oktatási rendszer összeomlásához vezetne. De nem csak az egészségügyi ellátó rendszert, hanem a szociális ellátó rendszert is alapjaiban rengetné meg, ha elfogadnák a módosítást. Az államosított szociális intézményekben dolgozó munkavállalók közel 20%-át érintené a korlátozás, a választás kényszere.

A humán ellátó rendszerekben nyugdíj ellátás mellett dolgozók, hosszú évek óta kényszer munkavállalók. A jövedelem viszonyaik miatt gazdasági kényszer, az utánpótlásuk hiánya miatt erkölcsi, hivatástudati kényszer az ami a pályán tartja őket.

A kormány és a parlament tudathasadásos tevékenysége még nagyobb válságot idéz elő, mint ami eddig is súlyosbította az ágazatok helyzetét. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter összesen 21.000-22.000 főt említ, de a számok az ismert szakmai korfák alapján az egészségügyi és a szociális szféra tekintetében meghaladnák 20.000 főt. Az ellátó ágazatok összeomlása már kevesebb, 1-2 ezer fő kiesésével is bekövetkezhet.

Érthetetlen számunkra, hogy a parlamenti bizottságok nem hangolják össze törvényalkotási munkájukat. A felületes, kapkodó tevékenységük az emberek szociális, gazdasági érdekeit és valósan biológiai életét veszélyezteti. A tervezett intézkedés nem 21.000 munkavállalót érint, hanem közvetve az egész társadalmat.

Felülvizsgálatát kérjük a tervezett módosításnak! Történjen szakmapolitikai egyeztetés, a veszélyeztetett ágazatok kapjanak felmentést a törvényi intézkedés végrehajtása alól.
  „  – Szócska Miklós egészségügyi államtitkár (októberben):„Felmentést kérek ez alól az intézkedés alól az egészségügyi ágazatnak, mert az ellátórendszer összeomlása nélkül ez nem megvalósítható.”

Budapest, 2012.december 16.

 

Független Egészségügyi Szakszervezet