Az áldozatok emlékének megőrzése és a forradalom céljainak megvalósítása az utókor feladata, mondta beszédében Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 61. évfordulóján tartott veszprémi megemlékezésen.

Az emléknapon idén két helyszínen szervezett megemlékezést a Veszprém a Kereszténységért Alapítvány. Horváth Balázs emléktáblájánál Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke mondott beszédet. Emlékeztetett, a szovjet csapatok 1956. november 4-én vonultak be Magyarországra, és kezdték meg a forradalom leverését. A felkelést több nap alatt igázták le, a kommunista megtorlás azonban évekig gyarapította az áldozatok számát. A forradalom veszprémi mártírjáról, Brusznyai Árpádról úgy fogalmazott, életeket mentett, függetlenül attól, hogy az emberek a barikád melyik oldalán álltak. Kiemelte, Brusznyai az igazságot az életénél is fontosabbnak tartotta.

– A forradalom a lelkünkben hatvanegy éve velünk van. Ahogy Horváth Balázs a forradalom céljainak 1989 utáni megvalósításával, valamennyien a felkelés részeseivé válhatunk a haza szabadságának fenntartásával és az áldozatok emlékének megőrzésével – fogalmazott Palkovics Imre. A megemlékezésen közreműködött Rábai Zsanett, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja.

A Brusznyai-emléktáblánál tartott megemlékezés szónoka, Sinkovits-Vitay András színész kiemelte, az október 23. és november 4. közötti „dicsőséges tizenkét nap” sok erőt és áldozatot követelt a nemzettől. A színész ezután Brusznyai Árpád kortársainak visszaemlékezéseiből olvasott fel, megidézve a mártír forradalom alatti tevékenységét.

A megemlékezésen felsorolták az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlások veszprémi áldozatainak nevét. A rendezvényen közreműködött Varga Miklós énekes.

Forrás: Napló