A Munkástanácsok beteljesülni látja azt a jóslatát, amelyet az új Munka törvénykönyve megalkotása során jeleztek a jogalkotó felé.

A napokban a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága által végzett ellenőrzések kapcsán világossá vált, hogy a munkahelyeken a munkáltatók feljogosítva érzik magukat a leszűkített munkavállalói jogok semmibevételére.

2014. január-március hónapokban a munkaügyi hatóság 5 918 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 58%-ánál talált munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzés alá vont foglalkoztatottak (34 066 fő) 51%-át érintették.

Ez a hozzáállás a magyar munkahelyeken kialakult és régóta jellemző kulturálatlan munkáltatói mentalitásból fakad, amelyet az új Munka törvénykönyvéből sugárzó szellemiség, főként a szakszervezeteknek a versenyképesség kerékkötőjévé nyilvánítása csak tovább rontott. A Munkástanácsok elvárja az új kormánytól, hogy a nyilvánosságra került, a munkavállalókkal szembeni törvénytelenségek hátterében lévő okokat haladéktalanul számolja fel! Az ország nehéz gazdasági helyzete által megkövetelt áldozatvállalást a munkavállalók régóta viselik, de a Munkástanácsok nem nézheti szó nélkül a munkásemberek szolgasorba kényszerítését, törvényes jogaik semmibevételét, a kormány által tenyéren hordozott, sok esetben adócsaló, munkavállalókat megalázó, korunk hőse vállalkozói kör randalírozását.

Itt az ideje az új munkaügyi jogszabályok befektetői igényekből eredő túlkapásainak visszavágására!

Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága által végzett ellenőrzések eredménye letölthető ITT