Javult vagy romlott a munkavállalók helyzete? Kiszolgáltatottabbá váltak a dolgozók vagy ellenkezőleg, az évek óta tartó béremeléseknek köszönhetően mindenki elégedett lehet? Ezekre a kérdésekre is kereste a választ az ECHO TV Napi aktuális című műsora. A válaszokat pedig Palkovics Imrétől, a Munkástanács elnökétől jöttek.

2012 óta nagyütemben és nagymértékben nőttek a bérek. Arra a kérdésre, hogy az emelkedés üteme megfelel-e a munkaerőpiaci kihívásoknak, azt felelte: A magyar gazdaságban egy alapvető koncepcióváltás történt. Korábban az adósság kezelése volt a fő szempont a gazdaságban, ez azonban 2010- től megváltozott. Innentől kezdve a bérvezérelt gazdaságra lehetett áttérni.

A magyar átlagkeresetnek el kellene érnie az uniós átlagkereset 60 százalékát, most 35-40 százaléknál tartunk, tehát van hova fejlődni. Nemcsak a bérek miatt maradnak a munkavállalók, hanem van egy munkajogi környezet, egy általános klíma a munkahelyeken, amelyek ha pozitív változások vannak az emberek megfontolják odébb álljanak-e – tette hozzá.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.