Szeptember 23-án a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a LIGA Szakszervezetek szakmai workshopot szervezett a minimálbér-tárgyalások fejleményeivel kapcsolatban.

Dr. Mészáros Melinda a LIGA Szakszervezetek elnöke megnyitójában kiemelte, hogy megkezdődtek a tárgyalások a jövő évi minimálbér és a garantált bérminimum összegéről. A korábbi évektől eltérően nemcsak a bérek számszerűsített értékéről, hanem a különböző előfeltételek, kritériumok megbeszéléséről is tárgyalniuk kell a feleknek egymással. Az eddigi egyeztetéseken a munkáltatói és a munkavállalói oldal részéről is elhangzottak különböző javaslatok, amelyek főként a minimálbér és a garantált bérminimum strukturális átalakítására, valamint a minimálbér-irányelvnek való megfelelőség biztosítására vonatkoztak. A rendezvényen dr. Szabó Imre Szilárd a Munkástanácsok ügyvezető alelnöke az átalakításokkal kapcsolatos munkajogi kérdésekről, míg dr. Lajtai György szakszervezeti bértárgyaló a közgazdasági kihívásokról tartott részletes előadást.

A két konföderáció továbbra is elkötelezett abban, hogy az ágazati modellre történő „átállás” tisztább versenypiaci viszonyokat teremtene, és már akár rövidebb távon is magasabb szakmai minimálbéreket eredményezhet a legtöbb nemzetgazdasági ágazatban. Ráadásul jogtechnikai szempontból is szükséges lenne a változás, így világosan meg lehetne határozni például, hogy mely ágazatokban és munkakörökben szükséges középfokú végzettség vagy szakképzettség, a jelenlegi bizonytalan – sokszor munkáltató döntésén alapuló – gyakorlat helyett.

Az előadást élénk vita követte, ahol lehetősége volt a megjelenteknek észrevételeket, kérdéseket fűzni az elhangzottakhoz.