A kormány jogalkotási munkatervének részeként a Munka törvénykönyvének módosítására is sor kerül, amely a tanulmányi szabadsággal kapcsolatos szabályozás pontosítását célozza. A Munkástanácsok Országos Szövetségének javaslata alapján a munkavállalók alanyi jogon részesülnének tanulmányi szabadságban. Az előterjesztés szerint minden munkavállalónak legalább négyévente 15 nap, vagy évente 2-3 nap tanulmányi szabadságot biztosítanának, amennyiben igazolhatóan részt vesznek valamilyen képzésen.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter terjeszti be ősszel a Munka törvénykönyvének módosítását célzó tervezetet. 

A törvénymódosításra Szabó Imre Szilárd, a Munkástanácsok ügyvezető alelnöke tett javaslatot a kormánynak, kiemelve az élethosszig tartó tanulás támogatásának fontosságát. A módosítás célja, hogy a munkavállalók szélesebb körben férhessenek hozzá a tanulmányi szabadsághoz, segítve ezzel a folyamatos szakmai fejlődést és kompetenciáik bővítését.

A Munkástanácsok eredeti javaslata így szól:

  • Járjon négyévente legalább 15 – vagy évente 2–3 – nap tanulmányi szabadság, vagy munkaidő-kedvezmény alanyi jogon a munkavállalónak, amennyiben igazolhatóan részt vesz valamilyen képzésben, amely fejleszti a kompetenciáit.
  • A tanulmányi szabadság igénybevételéről a munkavállaló dönthessen, beleértve, hogy évente veszi igénybe, vagy négy év alatt összegyűjti a 15 napot. Vagyis a nem kivett tanulmányi szabadság akkor se vesszen el, ha az adott évben a foglalkoztatott nem vesz részt semmilyen képzésben.
  • Kiemelten fontos, hogy a Munka törvénykönyve tartalmazza az élethosszon át tartó tanulás pénzbeli támogatását is.

A jogszabályi változások között említésre kerülnek a közlekedéssel, kiberbiztonsággal, jogi személyek nyilvántartásával és a kritikus szervezetek ellenálló képességével kapcsolatos módosítások is. Ezeket a törvényjavaslatokat várhatóan még az év vége előtt benyújtják a Parlamentnek.

Forrás: index.hu