Van olyan szakszervezet, aki 1500 Ft/hó szakszervezeti tagdíjat szed és ezzel kampányolva próbálja átléptetni tagjainkat a szervezetükbe. Eddig három tagunkat, az agglomerációba így vesztettünk el, de semmi gond, még mindezzel együtt 3200 taggal, az egyik legjelentősebb szakszervezetként vagyunk jelen a közlekedési ágazatban.
 
Ok, aki akar az váltson és lépjen be, vagy át abba a szakszervezetbe, aki kevesebb tagdíjat szed, de jó lenne azért annak utánanézni, hogy hosszú távon biztosítva van-e a szakszervezet működése és mennyire van jelen például a Volánbusznál az érdekegyeztetési folyamatokban.
Jelenleg MÁV-Volán csoport szinten a KKSZ és a SZAKSZ tárgyal a munkáltatóval, a többi 14 szakszervezet a Volánbusznál annyira súlytalan, hogy a munkáltató figyelembe sem veszi a kollektív szerződés tárgyalások során.
A SZAKSZ 1 % tagdíjat szed és ebből tudja biztosítani azt, hogy évente:
17 millió forintot fordít szociális segély kifizetésére,
10 millió forintot szociális-kártérítési és kárenyhítési segélyre,
14 millió forintot biztosításra, amiből a saját hibás balesetek esetében a Generali Biztosító rendezi a munkáltatónak okozott kárt. Mindezek mellett a SZAKSZ a 20 000 Ft. önrészt is kifizeti a tagjának.
A jogsegélyszolgálatra közel ugyancsak 10 millió forintot biztosít. A karácsonyi csomag a 3200 tagot figyelembe véve, 36 millió forintba kerül.
A hajdúszoboszlói és a tiszaugi pihenőingatlanaink üzemeltetése 5 millió forintot emészt fel az éves költségvetésből.
Ezek a szolgáltatásaink fő számai és mindezek mellett a SZAKSZ folyamatos működését is biztosítja a tagság által befizetett tagdíj. Természetesen a nyilvános beszámolónk mérlegadatából az látható, hogy a SZAKSZ közel 190 milliós megtakarítással is rendelkezik, ami egyértelműen biztosítja a szakszervezet hosszú távú működését és a tagjai számára biztosított szolgáltatások stabil állapotát.
A napokban 49 tagunknak, akik nem részesültek a “hőségpénzből” tudtunk 50 000 forint szociális-szolidaritási segélyt kifizetni, enyhítve azt a feszültséget, ami a juttatás körül alakult ki.
Ennek ismeretében döntsenek azok, akik egy szakszervezethez csatlakozni szeretnének, vagy azok, akik elhagynák szakszervezetünket.
Dobi István
elnök