Június 20-án Szijjártó Péter külügyminiszter meghívására Budapestre látogatott Gilbert F. Houngbo Úr, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatója, aki ebből az alkalomból találkozott munkáltatói szervezetek képviselőivel és magyar szakszervezeti konföderációkkal is. A találkozóra az ILO Budapesten működő Közép-és Kelet Európai Irodájában került sor. A találkozás célja az volt, hogy a főigazgató megismerhesse a szakszervezetek álláspontját a magyar munkaerőpiac jelenlegi kihívásairól, s arról, hogy az ILO hogyan tudná segíteni az érintetteket a foglalkoztatás jobbá tételében, valamint a szociális párbeszéd erősítésében. A találkozón a Munkástanácsok Országos Szövetsége részéről Palkovics Imre elnök és dr. Czuglerné dr. Ivány Judit nemzetközi jogi igazgató, utóbbi, mint a Nemzeti ILO Tanács munkavállalói alelnöke vettek részt.

A megbeszélésen jelen lévő szakszervezeti vezetők a Főigazgató kérdésére beszámoltak a magyar szociális párbeszéd jelenlegi helyzetéről, megismertetve a főigazgatóval annak hiányosságait úgy a verseny-, mint a közszférában. Elmondták, hogy a háromoldalú szociális párbeszéd sok esetben nem érdemi jellegű, több, a munkavállalókat lényegesen érintő jogszabályi változás előkészítésébe a szakszervezeteket nem vonták be időben.

Palkovics Imre beszámolt az országos szintű munkáltatói és munkavállalói szervezetek közötti sikeres minimálbér tárgyalásokról. Emlékeztetett arra, hogy a munkástanácsoknak komoly szerepe volt az ILO budapesti irodájának 1993-ban történt felállításában, s hogy a rendszerváltozás után a munkástanácsok terjesztette elő az első magyar panaszt az ILO felülvizsgálati eljárása keretében, amely hozzájárult akkor az érintett munkavállalókkal szembeni diszkriminatív munkáltatói döntések orvoslásához. Utalt arra is, hogy a munkástanácsok képviselője tölti be a Nemezti ILO Tanács munkavállalói alelnöki tisztségét a tanács megalakulása óta, amely körülmény is jelzi az ILO-nak a munkavállalók védelmében, jogaik erősítésében betöltött fontos szerepe elismerését szervezetünk részéről.

Dr. Czuglerné dr. Ivány Judit, mint a Nemzeti ILO Tanács alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország évek óta nem ratifikált egyetlen új ILO egyezményt sem, ez a körülmény pedig gyengíti a munkavállalók védelmének lehetőségét.

Az ILO Főigazgatója válaszában hangsúlyozta, hogy az ILO számára elsődleges fontosságú az érdemi szociális párbeszéd folytatása a kormány, a munkáltatók és a munkavállalók szervezetei között, amelyre a kormánnyal folyó tárgyalása során külön is szeretné felhívni majd a figyelmet. Mr. Houngbo egyúttal felhívta a szakszervezeteket arra, hogy képviseljék bátran a munkavállalók érdekeit, amelyhez az ILO-tól is megkapnak minden segítséget.

Szerző: dr. Czuglerné dr. Iványi Judit