2016. október 3.

Tavaly országos átlagban 92 400 forintba került egy közmunkás egy hónapig történő foglalkoztatása az államnak - derül ki egy frissen közzétett összefoglalóból.

A Belügyminisztérium által üzemeltetett közfoglalkoztatási portálon megjelent dokumentum szerint országos átlagban egy közmunkás egyhavi költsége mindennel együtt 92 400 forintba került. Ez tartalmazza a munkabért és járulékait, valamint a foglalkoztatáshoz szükséges eszközök, felszerelések árát is.

szerk.: 2015-ben összesen 175 milliárd forintot költött a kormány a közfoglalkoztatásra, melynek keretén belül közel 350 ezren voltak legalább egyszer, hosszabb-rövidebb ideig közfoglalkoztatottak, a súlyozott átlag pedig meghaladja a 208 ezer főt.

A 92 400 forintnak azonban csak a egy részét, 52 638 forintot kap meg az egyszeri közmunkás nettó bér gyanánt, így 43 438 forint esik a járulékokra és az egyebekre. Persze ez csak az országos átlag, vannak olyan közfoglalkoztatási formák (támogatási típusok), amelyek jóval költségesebb megoldást jelentenek.

A Belügyminisztérium összefoglalója szerint
•a hosszabb időtartamú foglalkoztatás a “legolcsóbb”, itt az egy főre eső havi költség 82 700forint volt,
•az országos közfoglalkoztatási programokban egy személyre 96 500 forintot költöttek havonta,
•a kistérségi startmunka mintaprogramokban pedig 101 100 forint volt egy közmunkás költsége.

Vagyis utóbbi esetben a költség 53 százaléka, tehát majdnem fele volt az, amennyit a dolgozók megkaphatnak.

(Forrás: Belügyminisztérium)
Azt, hogy a különféle programokban ennyire eltérőek a költségek, az igénybe vett eszközök nagyobb értéke és a jellemzően hosszabb foglalkoztatás magyarázza.

Igaz, ez csak részben állja meg a helyét, hiszen a mintaprogramokban tavaly átlagosan 7,3 hónapig dolgoztak a közmunkások, ellenben az országos közfoglalkoztatási programokban (ez a második legdrágább a fajlagos költség alapján) 7,8 hónapig, míg a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretén belül átlagosan 4,8 hónapig dolgozott egy-egy személy. Országos átlagban tehát tavaly 7,2 hónapig volt közmunkás egy munkanélküli, ami majdnem egy hónappal több a 2014-ben jellemzőnél. Akkor 6,3 hónap volt a közfoglalkoztatásban eltöltött átlagos idő.

(Forrás: Belügyminisztérium)
Mit csinálnak?

A BM által közzétett összefoglalóból az is kiderül, hogy milyen munkakörökben dolgoztak tavaly a legtöbben. Noha támogatási formák szerint csoportokba vannak szedve a munkakörök, mivel több esetben is vannak megegyező feladatok, mi összesítettük az adatokat.
•Így a legtöbben az egyéb, máshova nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozású munkakörökben dolgoztak, ők 101 466-an voltak,
•11 723-an egyszerű mezőgazdasági foglalkozásúak voltak,
•9106-an általános irodai adminisztárori feladatokat láttak el,
•8839-en mezőgazdasági segédmunkások lettek,
•8728-an egyéb takarító és kisegítő munkát végeztek,
•6162-en pedig kubikosok voltak.

A legtöbben egyébként költségvetési szervnél dolgoztak, a 208 127 ezer közmunkásnak 86,5 százaléka, 180 089-en, 7,9 százalék nonprofit szervezetnél volt közfoglalkoztatott, 11 538-an (5,5 százalék) pedig vállalkozásoknál dolgoztak.

mfor.hu