4-5 ezer pedagógus hiányzik az oktatásból a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. A kormány szerint egyre többen mennek tanárnak, a szakszervezet viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a lemorzsolódás még nagyobb. A közigállás.hu-n – itt kell meghirdetniük az intézményeknek az álláspályázataikat –  jelenleg 2781 tanári állás kínálnak. Ennél azonban bizonyosan több friss pedagógusra lenne szükség, mivel vannak olyan álláshelyek, amelyeket hosszú távú helyettesítéssel oldanak meg. A hiányszám ráadásul folyamatosan emelkedik.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a helyzet nem vészes, sőt, egyre jobb: a fiatalokat tanári pályára ösztönző Klebelsberg-ösztöndíj miatt 30 százalékkal nőtt a tanárnak jelentkezők száma, és többeket is vesznek fel. Az ösztöndíj-rendszer kifejezetten azokra a területekre próbál tanárokat csábítani, ahol a legnagyobb a hiány. Rétvári szerint a jövőben egyre több és több pedagógus fogja elkezdeni a pályáját.

A kormány emellett abban is bízik, hogy az emelkedő bérek is vonzóvá teszik majd a pályát. A 2017-es béremelés után ma egy pályakezdő pedagógus nettó 120-130 ezer forintot vihet haza, ugyanakkor a kormány szerint a következő években további béremelésekre lehet számítani. Ezt a 2019-es költségvetésből azonban még nem lehet kiolvasni, sőt, mint korábban megírtuk, a 2019-es költségvetés legnagyobb vesztese általában is az oktatás: az erre szánt források reálértéken csökkennek.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a pályát választók növekvő  száma önmagában nem megoldás. A Hír TV-nek nyilatkozó  Szűcs Tamás elnök elmondta,

hiába jutnak be egyre többen pedagógiai szakokra, a bekerülők 45 százaléka lemorzsolódik, míg a pályakezdő tanárok fele 1-2 éven belül elhagyja a pályát.

Hasonló véleményen van a Magyar Tudományos Akadémia is: egy tavalyi határozatukban azt írják: 4-5 éven belül komoly problémát fog okozni a tanárhiány, főként a természettudományi területeken.

(Hír TV)