3400 álláskereső számára indítanak elhelyezkedést segítő programokat Komárom-Esztergom megyében

 

A tervek szerint 3400 álláskereső számára indítanak elhelyezkedést segítő programokat Komárom-Esztergom megyében két pályázat keretében, összesen közel 3,5 milliárd forint értékben – mondta el a megyei kormányhivatal vezetője tatabányai sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Kancz Csaba kormánymegbízott tájékoztatása szerint az Ifjúsági Garancia Rendszer programjában a 25 év alatti, nem tanuló és nem dolgozó fiatalokat kívánják segíteni képzéssel és bértámogatással. Az Út a munkaerőpiacra program pedig a 25 év feletti – kor, családi állapot vagy más szempontból – hátrányos élethelyzetű álláskeresőknek kínál segítséget.

Hajasné Hertelendi Valéria, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője elmondta, az Út a munkaerőpiacra programba eddig 357 embert vontak be, kétharmaduk bértámogatást kapott foglalkoztatásához, egyharmaduk képzési támogatásban részesült.

A jelentkezőket a térség vállalatai által igényelt hiányszakmákra képzik, mint villanyszerelő, forgácsoló, targoncavezető, gumiipari szakmunkás, technikus.
Idén a programba még 925 álláskeresőt kívánnak bevonni, akik a munkaerőpiacon valamilyen szempontból hátránnyal indulnak. A hiányszakmák elsajátítására közülük 705 embernek biztosítanak lehetőséget. A programba 2018 június 30-ig lehet jelentkezni.

A 25 év alatti, pályakezdő fiatalok körében Komárom-Esztergom megyében 660 álláskereső támogatását tervezik, a programba jelenleg 545 embert vontak be, akik közül 203 jelentkező szerez szakmát, a többiek elhelyezkedését bérjellegű támogatásokkal segítették.

A sajtótájékoztatón ismertették, hogy februárban a megye gazdaságilag aktív népességének 5,1 százaléka volt nyilvántartott álláskereső, a következő hónapokban az érték minden bizonnyal öt százalék alá esik.

Forrás:Szakszervezetek.hu