A Magyar Iparszövetség szerint jövőre a kis- és középvállalkozások (kkv) előtt egyedülálló, megismételhetetlen fejlődési pálya áll az uniós források tömeges megnyílásával, illetve a tervezett költségvetésben és az adószabályozásban lévő lehetőségekkel.

A Magyar Iparszövetség nemrégiben közgyűlésen értékelte a kkv-k helyzetét.

Vadász György ügyvezető elnök az MTI-nek kifejtette: a kkv-k nagy várakozással tekintettek már a 2016-os év elé, mert abban bíztak, hogy az uniós fejlesztési támogatások elérhetők lesznek, ezzel szemben az elmúlt két és fél év alatt alig jelentek meg kiírások, illetve az azokra beadott pályázatokat sem bírálták el az intézményrendszer átalakítása miatt.

A Magyar Iparszövetség vezetője szerint 2017 a kkv-k éve lesz, mert minden bizonnyal jövőre kiírják a szektort erősen érintő pályázatokat. Hangsúlyozta, hogy a szektor szerepe a hazai foglalkoztatásban jelentős, ezért a gazdasági növekedés fenntartásához, a foglalkoztatás további bővítéséhez elengedhetetlen a kkv-k erősítése.

A jövő évi költségvetésről szólva kiemelte, hogy a kisvállalkozói adófajtáknál a tervek szerint a fejlesztésekre fordított forrás elszámolható lesz, amire eddig nem volt lehetőség, illetve megszűnik a kkv-adókedvezmények igénybevehetőségének plafonja. Mindez nagyon komoly ösztönzés arra, hogy piaci lehetőség esetén beruházzanak a kkv-k – tette hozzá.

Forrás:MTI