“A munkásszolidaritás ma is kötelességünk: 56 választ ad arra, hogy miért élünk úgy, ahogy élünk. Minden nap mélyre kell ásni az időben, hogy a múlt a Magyar Munkásoknak megmutassa a jövőt.” – Rácz Sándor, a Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnöke

A Munkástanácsok Országos Szövetsége számára  – mint az 56-os munkástanácsok szellemi örököse – különösen fontos október 23. Fontos és felemelő, hogy együtt ünnepelhetünk a még köztünk lévő munkástanácsos forradalmárokkal, elítéltekkel. Most is, mint minden évben, az egész délelőttöt együtt töltöttük, felidézve a múlt emlékeit. A múltat elemezve, értékelve újabb emlékek kerültek elő, és a lélekben ma is fiatal, 80 fölötti forradalmárokkal megpróbáltuk levonni a tanulságokat is.

Az ünnep közösen átélt csodája járja át ezeket a meghitt együttléteket, ahol az élő történelemmesélés mellett megérthetjük a forradalmi lelkület, a közösségért történő önfeláldozás mögött húzódó valódi emberi motivációt.

Méltatlanul kevés szó esik ma a Munkástanácsok 56-os szerepvállalásáról. 1956 októbere és 57 januárja között semmilyen más meghatározó politikai ellensúly nem létezett, mint a Munkástanácsok. Hazugsággal, ármánnyal és gyilkossággal tudták félreállítani ezt a népi erőt az “ál népi erők” képviselői, a kommunista káderek.

Képriport az ünnepségsorozatról:

A Rádiós Dolgozók Tanácsa (RDT) megkoszorúzta Szirmai Ottó dramaturg emléktábláját a Bródy Sándor utca 5-7-ben, a Magyar Rádió régi aulájában. Az ünnepi beszédet Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke mondta. Az ünnepi zenés, irodalmi műsor közreműködői Lázár Balázs színművész, költő, Mohai Gábor bemondó, az MTVA munkatársa, valamint az Magyar Rádió Énekkara voltak.

radio

Rácz Sándor, a Nagy-budapesti Munkástanácsok elnökének sírjánál, a Fiumei úti temetőben rendeztük a Munkástanácsok Országos Szövetségének központi ünnepségét, amelyen Palkovics Imre beszélt, valamint Rácz Sándor egykori bajtársai is megszólaltak.

lencse

Bali Sándor egykori otthonánál, a Podmaniczky utcai emléktáblánál a Munkástanácsok küldöttsége és a bajtársak közösen helyeztek el koszorút.


baliszabojo