EnglishEnglishYoutubeYoutubeRSSRSSFacebookraFacebookra

Zalai Munkástanácsok: a buszbeszerzési program remélhetőleg Zala megye buszparkját is modernizálja

A közösségi közlekedés, és a korkedvezmény kérdése szerepelt a Munkástanácsok Zala megyei Szövetsége elnökségének az ülésén. A testület megállapította, hogy a régiós közlekedési központban a helyközi közlekedés autóbuszparkja fiatalodik, a távolsági és a városi közlekedés járműveinek átlagéletkora azonban érzékelhetően nem csökkent. A munkástanács bízik abban, hogy a meghirdetett járműmodernizációs program megvalósul és a hároméves, 1849 db-os buszbeszerzési koncepció Zala megye flottáját is megújítja.  A kormányzati szándék a 10 éves átlagéletkor elérése. Zalában ez jelenleg 11,88 év, 2010-ben 10,5 év volt a járműpark átlagéletkora.

A kétszámjegyű bérfejlesztést a Volános munkavállalók kedvezően fogadták. A 13 %-os átlagkereset-fejlesztés javított a hangulaton, azonban a feszítő munkaerő-helyzeten nem enyhített! A munkavállalók „üzenetértékűnek” tartották a fejlesztést, érzékelve, hogy az állam nem hagyja magára a közösségi közlekedést. A regionális közlekedési társaságnál a munkavállalók bruttó átlagkeresete jelenleg közel 40 ezer Ft-tal elmarad a nemzetgazdasági átlagtól, ezért a Megyei Szövetség elengedhetetlennek tartja a régiós és ezen belül a zalai volánosok bérének felzárkóztatását. Megemlítették, hogy a zalai autóbuszvezetők ellenérzéssel fogadták, hogy csak a megyéből átvezényelt munkavállalókkal tudták fenntartani a szolgáltatást egy-két városban.

A humánerőforrás-gazdálkodás kapcsán számos kérdőjel vetődött fel az elnökség tagjaiban. Az a humánpolitikai alapelv, miszerint megfelelő embert a megfelelő helyre, nem mindig valósul meg- állapították meg.

A testület foglalkozott a korkedvezményes nyugdíj újragondolásának szándékával.

Az egészségkárosodás komolyabb veszélyét magában hordozó szakmacsoportokban szükségesnek tartják a korkedvezmény kérdésének mielőbbi megnyugtató rendezését.

Az autóbuszvezetők körében elvégzett egészségügyi vizsgálatok, felmérések egyértelműen igazolták a korkedvezményes nyugdíj létjogosultságát. Említést tettek arról is, hogy az autóbuszok üzemképességéért felelős karbantartók egészségi állapota 60 év felett hasonlóképp aggodalomra adhat okot. Jelenleg is zajlik a Volán szakmában az életpálya-modell kidolgozása, amely a munkaerő-megtartást is hivatott lenne szolgálni. A zalai munkástanács megfogalmazta a korkedvezmény beépítésének igényét az életpálya-modellbe.

Zalaegerszeg, 2017. június 21.

                                                                                                          Horváth László

                                                                                                                   elnök

                                                                                  Munkástanácsok Zala Megyei Szövetsége

125 éves a Rerum novarum

Munkavállalók Világa

Páratlan héten: kedd: 20.30
ismétlés:péntek: 22:30, hétfő: 11:00, kedd:17:30

Jogi segítség a munka világában - Echo Tv

moszpiktocart

MOSZ kártya kedvezményekKattintson a kártyán levő logókra

Euro Discount Club VODAFONE OTPBank [...]

Jogpont

Jogpontok_logoINGYENESEN HÍVHATÓ TELEFONSZÁM:

06 80 77 88 00

ÜGYFÉLFOGADÁS: Hétfő :8 - 20h-ig Kedd: 11 - 20h-ig Szerda: 11-19h-ig Csütörtök: 11-19h-ig Péntek: 8-19h-ig

Belépés a szakszervezetbe

Feliratkozás hírlevelünkre

Ha gmailt használ és fontosak vagyunk az Ön számára, kérjük "csillagozza" be hírlevelünket a "Beérkező leveleknél"

Regisztráljon és kérdezzen!

A jogász válaszol

Tisztelt Munkástanácsok!

 2013.év elejétől a munkáltatóm ledolgoztatja a reggeli (munkaközi szünet) idejét (napi 20 perc)....

Varga Mihály Áder János köztársasági elnök megbízásából a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adott át Palkovics Imrének