EnglishEnglishYoutubeYoutubeRSSRSSFacebookraFacebookra

Palkovics Imre beszéde 1956 forradalmának és szabadságharcának leverése évfordulóján

Kedves emlékező veszprémi polgárok, Kedves Barátaim!

A mai nap hajnalán volt 61 esztendeje, hogy elhangzott a jelszó - „Mennydörgés“ - és ezzel a szovjet csapatok megkezdték az október 23-án kirobbant magyar forradalom és szabadságharc leverését.

Ekkor hangzott el Nagy Imre híressé vált drámai beszéde a rádióban.

A forradalom teljes eltiprása még napokig eltartott, rengeteg halált, sebesülést okozva a gonosz birodalmával vívott harcok következtében és a kommunista megtorlások embertelensége nyomán, még évekig szaporítva a fizikai és lelki áldozatok számát, égbekiáltó fájdalmat és gyászt okozva nemzetünknek.

A nemzet és a forradalom iránt elkötelezettek mindig megemlékeztek az áldozatokról ezen a napon. A forradalmat követő évtizedekben csak szinte befelé hullatott könnyekkel, titokban volt erre lehetőség.

Nagy Imre újratemetését követően már közvetlen hatósági zaklatástól mentesen lehetett a hősök emlékét megidézni, majd 2013-tól nemzeti kormányunk - méltóságot adva az áldozatok emlékének - gyásznappá emelte november negyedikét, elégtételt szolgáltatva Szent Forradalmunk ismert és ismeretlen áldozatainak.

Különös jelentéssel bír a mostani emlékezésünk helyszíne, ugyanis Horváth Balázs, akinek emléktáblája előtt állunk, hála Istennek nem áldozata az 56-os forradalomnak. Személye mégis örökre elválaszthatatlan számomra ’56 gyászától és emlékétől.

Gyászától azért, mert Horváth Balázs volt, aki 1989 végén egy napon karon fogott és izgatott lelkesedéssel vezetett Brusznyai Árpád - a rendszerváltoztatás veszprémi elindításának szimbólumaként - a várban frissen elhelyezett emléktáblájához.

Brusznyai Árpád akkor lépett a történelem színpadára, amikor az apokaliptikus forradalmi káosz elszabadulni készült, de általa a kozmikus rend irányába fordultak az események. Brusznyai Árpád életeket mentett függetlenül attól, hogy a barikád melyik oldalán álltak.

Ő maga mégis 34 évesen szinte önként állt hóhérai elé, mint a görög tragédiák szereplője. Ezáltal vált a megtorló gonosz hatalom áldozataként a forradalom mártírjává, az öröklét dicsőséges hősévé, aki az igazságot az életénél is fontosabbnak tartotta.

A forradalom emlékétől pedig azért elválaszthatatlan Balázs személye, mert 1989-ben abban segített engem, mint herendi munkásembert, hogy létrehozhassuk a magunk érdekeinek védelmére alkalmas eszközt - az ’56-os dicsőséges Munkástanácsok kései utódaként - a herendi munkástanácsot azoknak a munkásembereknek a példáját követve, akik a világ munkásmozgalmi küzdelmei sorában példa nélküli tettet hajtottak végre 1956 forradalmi viszonyai között.

Ezek a munkások megteremtették a munkás önigazgatásnak azt a formáját, ami addig csupán utópiákban létezett, fenntartva a termelő üzemek működőképességét, ezzel biztosítva az alapvető szükségletek kielégítését és az emberek létfenntartását a nehéz időkben.

A legnagyobb tettük pedig az volt, hogy a Vörös Hadsereg által felállított kádári bábkormánnyal szemben kettős hatalmat teremtettek, és még hónapokig fenntartották azt. Általános sztrájkokkal tárgyalásra késztették Kádárékat, akik csak a kommunistákra mindig is jellemző eszközökkel, csalással, börtönnel és gyilkossággal tudták felszámolni az 1956-os Munkástanácsokat. A pribékek ezzel tudták befejezni piszkos küldetésüket, megtörni a magyar nemzet szabadságért vívott küzdelmét egy időre.

61 évvel a forradalom és szabadságharc után, 28 évvel a rendszerváltás után és 11 évvel Horváth Balázs halála után elmondhatjuk, hogy a Forradalom végig velünk volt és nem csak a lelkünkben. A hétköznapjaink során, amikor lehetőség nyílott a forradalom céljait megvalósítani, emlékét őrizni és áldozatait gyászolni, Balázs azok között volt, akik mindezt megtették: Horváth Balázs így vált a forradalom céljainak végrehajtójaként annak elválaszthatatlan részévé. És mi magunk is azzá válhatunk, ha hűek maradunk az áldozatok emlékéhez, céljaihoz a hétköznapjaink során.

Legszentebb kötelességünk a forradalom áldozatainak szellemében ma is a haza és a nemzet szabadságának megőrzése a jelen fenyegető kihívásai közepette.

Isten adjon nyugalmat az áldozatoknak és szeretteiknek!

2017. november 4.

Fotó: naplo.hu

1956 Katonai története
125 éves a Rerum novarum

Munkavállalók Világa

Páratlan héten: kedd: 20.30
ismétlés:péntek: 22:30, hétfő: 11:00, kedd:17:30

Jogi segítség a munka világában - Echo Tv

moszpiktocart

MOSZ kártya kedvezményekKattintson a kártyán levő logókra

Euro Discount Club VODAFONE OTPBank [...]

Jogpont

Jogpontok_logoINGYENESEN HÍVHATÓ TELEFONSZÁM:

06 80 77 88 00

ÜGYFÉLFOGADÁS: Hétfő :8 - 20h-ig Kedd: 11 - 20h-ig Szerda: 11-19h-ig Csütörtök: 11-19h-ig Péntek: 8-19h-ig

Belépés a szakszervezetbe

Feliratkozás hírlevelünkre

Ha gmailt használ és fontosak vagyunk az Ön számára, kérjük "csillagozza" be hírlevelünket a "Beérkező leveleknél"

Regisztráljon és kérdezzen!

A jogász válaszol

Tisztelt Munkástanácsok!

 2013.év elejétől a munkáltatóm ledolgoztatja a reggeli (munkaközi szünet) idejét (napi 20 perc)....

Varga Mihály Áder János köztársasági elnök megbízásából a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adott át Palkovics Imrének