Saját híreink

Saját híreink 2018-05-21T17:30:16+00:00

A legjobb munkavállalói védelem a jó gazdaság

2018. szeptember 20.|

A korábbi, 2016-os nagy bérmegállapodás jól bevált – jelentette ki Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió Jó reggel, Magyarország! című műsorában. A minimálbérek két évre szóló emelése történt meg akkor, illetve egy fontos célt is meghatároztak a magyar keresetekkel kapcsolatban. Az elnök elmondta, ez a cél, hogy 2022-ig a versenyszférában és a magyar nemzeti gazdaságban mintegy 40 százalékban emelkedjenek meg reálértéken a keresetek.

Béren kívüli juttatások: nem adják fel a szakszervezetek

2018. szeptember 18.|

A béren kívüli juttatások megőrzését szorgalmazzák a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) és az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) munkavállalói oldalát alkotó szakszervezeti konföderációk, ugyanakkor kétoldalú egyeztetéseket kezdeményeznek a munkáltatói szervezetekkel közös álláspont kialakítása és érvényesítése érdekében.

Új béralkut köthetnek az állami vállalatoknál

2018. szeptember 17.|

A meglévő bérmegállapodás mellett már a jövő évtől új egyezség jöhet az állami vállalatoknál; a tárgyalások hamarosan elkezdődnek – tudta meg lapunk. A 2017-ben kötött, 2019-ig szóló, hároméves bérmegállapodás hozzájárult a munkaerő megtartásához, ugyanakkor a szakszervezetek szerint további intézkedésre van szükség az új szakemberek toborzása érdekében. Jövőre átlagosan ötszázalékos emeléssel számolhatnak a dolgozók, de egy esetleges új megállapodás megkötése ismét akár két számjegyű felzárkózást eredményezne.

A jövő hónapban kezdődhet az egyeztetés a dolgozók legkisebb keresetéről

2018. szeptember 7.|

Egyetért a munkaadói és munkavállalói képviseletek többsége abban, hogy az őszi bértárgyalásokon hosszú távú, legalább kétéves megállapodást kössenek. A minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről viszont eltérnek a vélemények: míg a szakszervezetek két számjegyű felzárkózást szeretnének jövőre, addig a munkaadók ezt már nem tartják indokoltnak, a mértéket pedig a járulékcsökkentés időzítéséhez kötnék.

Több figyelmet igényel a munkavállalók egészségmegőrzése           

2018. szeptember 6.|

Egyre hangsúlyosabbá válik az átalakuló munkaerőpiacon a dolgozók egészségének megőrzése, munkaképességük megtartása a gazdaság számos területén. Kiemelten igaz ez a szállítási ágazatra mivel a munkavállalói állomány átlagos életkora egyre magasabb, ráadásul a csökkenő dolgozói létszám és a növekvő szakemberhiány miatt egyre nagyobb gondot jelent magának a közszolgáltatásnak is a fenntartása.

Rugalmasságra vár a munkaerőpiac

2018. augusztus 6.|

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke arra emlékeztetett, évek óta téma a rugalmas foglalkoztatás feltételeinek kialakítása, ráadásul ehhez megfelelőek a törvényi szabályozások is.