Belföldi hírek

Belföldi hírek 2018-05-21T17:27:38+00:00

Tüposz: Heti közéleti folyamatelemzés (2018. május 31.)

2018. június 15.|

Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet vezetője szerint az európai és az óceánon túli populizmusok terjedése és viszonylagos stabilitása nem független attól, hogy a mainstream nyilvánosság elveszítette az információk és a vélemények feletti monopóliumát és kapuőri szerepét.

Elidegenedés és hatalom az újkapitalizmusban

2018. június 1.|

Az alábbi szöveg Szalai Erzsébet Hatalom és értelmiség a globális térben c. kötetében jelenik meg nemsokára a Kalligram Kiadó gondozásában. A szöveg első, rövid változata az Új Egyenlőségen jelent meg. Az elidegenedés a közbeszédben gyakran valamiféle eltávolodottság érzeteként jelenik meg. Marx (1844) szerint azonban a fogalom nem pusztán egy szubjektív emóciót fejez ki, hanem a termelési és a ráépülő hatalmi viszonyokkal szorosan összefüggő és összetett jelenséget ír le. A Gazdasági-filozófiai kéziratokban a fogalom következő meghatározását adja:

Új bérajánlatot kaptak a hatvani Bosch dolgozói

2018. január 28.|

Úgy tűnik, közeledtek az álláspontok a hatvani Bosch-gyár dolgozói, valamint a cégvezetés között az idei béremelés ügyében. Pénteken közel három órán keresztül egyeztetett a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szakszervezete (HADFSZ) és a Robert Bosch Elektronika Kft. vezetése, melynek eredményeként egy konszenzuson alapuló, kölcsönösen támogatott javaslatcsomagot dolgoztak ki. – Ez a csomag nemcsak alapbéremelést, hanem egyéb szociális – a munkavállalók hangulatára pozitív hatást gyakorló – elemeket is tartalmaz – tudtuk meg Janik Tamástól, a szakszervezet alelnökétől, aki a konkrét ajánlatról további részleteket már nem kívánt elárulni.

Nők, kedvezményes nyugdíj

2018. január 11.|

Rövid összefoglaló a nők kedvezményes nyugdíjáról A hölgyek 2017-ben is változatlan feltételekkel igényelhetik a nők kedvezményes nyugdíját: meg kell szerezniük legalább 40 évi jogosultsági időt (amelyből alapesetben legfeljebb 8 év lehet a gyermeknevelésre tekintettel kapott ellátások folyósítási idejével szerzett szolgálati idő, vagyis legalább 32 évi szolgálati időt keresőtevékenységgel, azaz munkával kell megszerezniük).

Van még hova emelni a magyar fizetéseket

2017. október 1.|

A válságig egész tempósan közelítettek a magyar és régiós átlagbérek a német átlagbérekhez, de aztán lelassult ez a folyamat. Pedig a nagy autógyárakban és a feldolgozóiparban még most is nagy tartalékok vannak, amiből lehetne hová emelni a béreket. Az viszont önmagában fából vaskarika, hogy legyenek európai béreink, ehhez haveri kapitalizmus helyett normális oktatásra lenne szükség, legalábbis friss tanulmánya kapcsán erről is beszélt az Indexnek Galgóczi Béla, az Európai Szakszervezeti Szövetség vezető kutatója.

Ellenőrzi a főnöke? Óriási fordulat jöhet a munkahelyeken

2017. szeptember 18.|

Komoly szigorítást hozhat a munkavállalók munkahelyi megfigyelésében, technika eszközökkel való ellenőrzésében a 2018 közepétől érvényes uniós adatvédelmi rendelet, amelynek kapcsán a vállalatok - elvileg - rendkívül magas bírságot kockáztatnak. A gyakorlat kapcsán azonban még sok a kérdőjel, a szabályozás jelenleg finomhangolás alatt áll.

Akkor sem lesznek itt nyugati bérek, ha nyer a Jobbik- Az Index elemzése

2017. szeptember 15.|

Azonos munkáért egyenlő bért! A Jobbik európai béruniós kampánya népszerű és az utca embere számára valóban nehezen érthető dolgot feszeget: milyen igazságtalanság már, hogy Nyugat-Európában ugyanazért a munkáért három-négyszer annyit kapnak az emberek. A párt azt ígéri, hogy ezen néhány huszárvágással változtatni is tud, azonban a valóság valamivel összetettebb. Megnéztük, mi a helyzet a Jobbik állításaival és ígéreteivel közgazdasági szemmel.

Kölcsönzött munkaerővel tömi be a lyukakat a posta

2017. április 12.|

A munkaerőhiányt a Magyar Posta kölcsönzött munkaerővel próbálja megoldani, ez azonban felzúdulást kelt a munkavállalók körében. A szakszervezetek véleménye szerint az alkalmi munkaerő gyakran nem felel meg az elvárásoknak, írja a Napi.hu.

Jogpontok a Dél-Alföldön

2017. február 22.|

Az elmúlt félévben több mint 4200 ügyfelet fogadtak és közel 3300 üggyel foglalkoztak a Bács-Kiskun Megye JOGpont irodák, amelyből három a hírös városban működik. A szervezet keddi kecskeméti sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a legtöbben a munkavállalók és munkáltatók vitája kapcsán kérik a segítségüket.

Mostantól online is lehet jelentkezni az ifjúsági garancia rendszerre

2017. február 16.|

Az ifjúsági garancia rendszer eredményei már az első két évet követően látványosak, így a nem dolgozó, nem tanuló 25 év alatti fiatalok aránya a 2014-es 13,6 százalékról már 2015-re 11,6 százalékra csökkent, a 2016 harmadik negyedévi adatok pedig szintén régóta nem látott kedvező munkanélküliségi és foglalkoztatási értéket mutatnak - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára csütörtökön az Ifjúsági garancia című szakmai konferencián.