EnglishEnglishYoutubeYoutubeRSSRSSFacebookraFacebookra

Fókuszban a munkakörök értékelése a Volán-portfólióban

(Eszmecsere a tulajdonosi oldal és a munkástanácsi képviselők között)

A közúti közösségi közlekedés aktuális kérdéseiről folytatott eszmecserét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt (MNV) társaságokért felelős portfólió-igazgatója, a Stratégiai Társaságok Országos Szövetségének (STRATOSZ) elnöke és főtitkára, valamint a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének (KMSZ) elnöksége. A konzultáció meghatározó témája volt a Hay elnevezésű program, ami elsősorban a szellemi munkakörök összehasonlítását, egy szervezeten belüli értékelését jelenti.

Elhangzott, hogy a program vizsgálati és elemző időszaka 2018. január 27-én zárul, és a szükséges értékelések, megállapítások után lehetséges a szellemi bérek elosztása a Volán-portfólióban. Az érdekvédők hangsúlyozták, hogy nem tekintik ördögtől valónak ezt a programot, ám aggályosnak tartották az időhiányt és megfogalmazták kételyeiket az igazságosság és a minden szinten elvárt szakértelem kapcsán.

A tulajdonosi oldalról elhangzott, hogy körültekintő és kellő szakértelemmel végzett előkészítő munka folyt.

A program figyelembe veszi az adott munkakör értékét, helyét, súlyát egy szervezetben és arra ösztönzi a munkáltatót vegye figyelembe, hogy a munkavállaló mennyire ˇkulcsfigura”, mennyire egy hiányszakma képviselője.

A felek szót váltottak a helyi (városi) tömegközlekedés kritikus pénzügyi kérdéseiről. A KMSZ ezúttal is kiemelte, hogy a fenntartható fejlődés érdekében nagyobb állami szerepvállalás szükséges. Tarthatatlannak tartják, hogy helyi közlekedésben számos, 20-25 éven felüli életkorú autóbusz szolgáltasson!

Aggasztónak tartják, hogy megtorpant a jármű-modernizációs program. Mivel a magyar buszgyártók nem tudják teljesíteni a beígért autóbusz gyártását, számottevően öregszik a járműpark. A Volán autóbusz-flottájának átlagkora 15 év körüli, ami a korábbi időkhöz képest kényelmetlenül magas.

Az érdekvédők felvetették, hogy kívánatosnak tartanák, hogy a társaságok járulékcsökkenése kapcsán a munkavállalók részesülhessenek a megtakarításokból. Elhangzott, hogy akár még januárban végleg megalakulhat a közszolgáltató társaságok (MÁV, Volán-csoport, Víziközmű ágazat, Posta) konzultációs fóruma.

A még informális fórum már 2017-ben az érdekegyeztetés szolgálatában állt, mivel ennek keretében számos téma egyeztetése zajlott.

 
1956 Katonai története
125 éves a Rerum novarum

Munkavállalók Világa

Páratlan héten: kedd: 20.30
ismétlés:péntek: 22:30, hétfő: 11:00, kedd:17:30

Jogi segítség a munka világában - Echo Tv

moszpiktocart

MOSZ kártya kedvezményekKattintson a kártyán levő logókra

Euro Discount Club VODAFONE OTPBank [...]

Jogpont

Jogpontok_logoINGYENESEN HÍVHATÓ TELEFONSZÁM:

06 80 77 88 00

ÜGYFÉLFOGADÁS: Hétfő :8 - 20h-ig Kedd: 11 - 20h-ig Szerda: 11-19h-ig Csütörtök: 11-19h-ig Péntek: 8-19h-ig

Belépés a szakszervezetbe

Feliratkozás hírlevelünkre

Ha gmailt használ és fontosak vagyunk az Ön számára, kérjük "csillagozza" be hírlevelünket a "Beérkező leveleknél"

Regisztráljon és kérdezzen!

A jogász válaszol

Tisztelt Munkástanácsok!

 2013.év elejétől a munkáltatóm ledolgoztatja a reggeli (munkaközi szünet) idejét (napi 20 perc)....

Varga Mihály Áder János köztársasági elnök megbízásából a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adott át Palkovics Imrének