EnglishEnglishYoutubeYoutubeRSSRSSFacebookraFacebookra

Nemzetközi és Hivatásos Gépkocsivezetők Országos Szakszervezete

Szakszervezetünk 1991. október 23.-án az akkori Hungarocamion vállalat területén alakult, a nemzetközi (kamion) gépkocsivezetők érdekképviseletét felvállalva. Az akkori nagyvállalatot 1994-től 1998-ig tartó privatizációk kezdték feldarabolni, melynek a munkavállalók látták. Nagyon sok gépkocsivezető kilépett, vagy elküldték és más vállalkozásoknál tudtak munkalehetőséghez jutniuk. Azért, hogy tagjainkat továbbra is képviselni tudjuk, az akkori küldöttgyűlés úgy határozott, hogy az elnökség is vonuljon ki az „utcára”. Így biztosítva a függetlenségünket az összes munkaadóval szemben.

Szervezetünket, 1995-ben vették fel az U.I.C.R.-be, szavazati joggal. (Union International des Chauffeurs Routiers) - Hivatásos Gépkocsivezetők Nemzetközi Szövetsége -, mely tagjainknak humanitárius segítséget nyújtanak külföldi útjaik során.

Nagy változást hozott Alapszabályunk módosítása, (1999.-évtől) az érdekvédelmi munkánkban. Lehetővé tette, hogy a „Hivatásos Gépkocsivezetők” kifejezés bekerülhetett. A módosítás lehetőséget adott arra is, hogy a közúti fuvarozást végző gépkocsivezetők érdekeinek védelmében egy átfogóbb tevékenységű szakmai szakszervezetet hozzunk létre. Így az Alapszabályunk értelmezése mellett tagjaink lehetnek a nemzetközi és belföldi fuvarozásban tevékenykedő teher, személyszállító és autóbusz gépkocsivezetők, függetlenül attól, hogy a munkavégzésre utaló munkaszerződése alkalmazott, vagy vállalkozói munkaviszonyt tartalmaz. Így minden gépkocsivezető szakszervezeti tag lehet nálunk.

 • Tagjaink, nemzetközi és belföldi tehergépkocsi-vezetők, nemzetközi és belföldi személyszállító autóbusz gépkocsivezetők.

 • Működési területünk; Országos, tagjaink számát és munkahelyüket figyelembe véve, 450 munkahelyen képviseljük tagságunkat. Működésünkre jellemző, a gépkocsivezetők érdekképviseletét ellátó szakmai szervezet.

 • Szakszervezetünk Céljai; Túlmenően az Alapszabályunk 1, 2, 3, 4-es pontjait figyelembe véve szeretnénk a gépkocsivezetők munkáját befolyásolni oly módon, hogy a munkájuk minőségét a munkaadók megfelelően elismerjék (bérezés, pihenőidő, szociális juttatások, stb.).

Mint szakmai érdekképviseleti szervezetnek kötelessége befolyásolni a közúti forgalomba való részvétel komolyságát, megfelelő oktatási elgondolások kidolgozását, részt venni a baleseti tényezők csökkentésének folyamatában. A közúti közlekedésre vonatkozó, valamint az AETR és a Munka Törvénykönyvben is rögzített törvények, előírások összehangolásának folyamatában.

 • Mit biztosítunk tagjainknak:

 1. Országos és munkahelyi érdekképviseletet.

 2. Jogsegélyszolgálatot.

 3. Kollektív élet-, baleset-, és egészségbiztosítást.

 4. Tartós betegállomány után, szociális segélyt.

 5. Saját üdülőnkben, kedvezményes üdülést (Zsórifürdő). Társ-szervezeteink tagjainak is!

 6. Nemzetközi és belföldi forgalomban, az U.I.C.R. tagságot.

Igazolvány tulajdonosának, az adott európai országban, jogi segítséget, tolmácsot, jobb korházi ellátást, biztosítunk az ottani társ szervezeteinken keresztül. Kapcsolat felvételt a hozzátartozóival, munkáltatójával.

 • Nemzetközi kapcsolataink; a NeHGOSZ érvényes szavazattal tagja a Hivatásos

Gépkocsivezetők Nemzetközi Szövetségének "U.I.C.R.". A szövetségen keresztül kapunk információkat az EU csatlakozást érintő jogharmonizáció folyamatáról, és mi is adunk tájékoztatást, az európai országokat érintő és a közúti fuvarozást felölelő tevékenységről, magatartásról. Megfigyelőként tagjai vagyunk az ETF, Európai Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének.

 • Magyarországi kapcsolatok; az Autóbusz Demokratikus Unió (ADU), valamint a MOSZ Közutas Szekciójával. A Közlekedési és Vízügyi Minisztérium által szervezet, közlekedési kerek asztal munkájában a NeHGOSZ rendszeresen vesz részt

Szakszervezetünket, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének Házszabályáról szóló 46/1994. (IX. 30.) OGY határozat és a képviselők számára nyilvántartott, az adott ügyekben érintett, az Országgyűlés főtitkára által vezetett jegyzékében szerepel. Bejegyzett, országos érdekképviselet.

A NeHGOSZ mint alapító tag folyamatosan részt vesz a közutas ÁPB Ágazati Párbeszéd munkájában.

A NeHGOSZ Küldöttközgyűlés határozatának értelmében szakszervezetünk, felvételét kérte a Munkástanácsok Országos Szövetség (MOSZ) tagszervezetei közé. Felvételünket a MOSZ Szövetségi Tanácsa 2000. december 14.-én, elfogadta.

 • Munkaadói érdekképviseleti, állami kapcsolatok; a szakmánkat érintő, a kialakított kölcsönösség elvén működő, érdekképviseletekkel folyamatos párbeszéd van kiépítve. Például: MKFE, NIT, FUVOSZ, NAV, BM, ORFK, OBB, Határőrség.

 Elnökségünk reméli, hogy tájékoztatásunk megfelelő képet ad munkánkról. Eddigi teljesítményünk eredményes volt, erre alapozzuk óhajunkat, hogy a jövőben még jobban végezzük munkánkat. A magukra vállalt feladatot teljesíteni fogjuk, még akkor is, ha a jövő még gyorsabban fog változni és bizonytalanabbá válik. Természetes, hogy a NeHGOSZ életének több mint 22 éves történetében sok minden változott, és változni fog. Ez az oka annak, amiért szakszervezetünk csak az olyan érdekképviseleti szerepben látja célját, melyben a közlekedés területét érintő valamennyi szakszervezet vezetői egységes álláspontot képviseljen, és ne ját szák ki ezeket egymással.

Térkép

Elérhetőség

Levelezési cím:    Nemes József Elnök Posta cím : 1223 Bp. Nagykörösi út 351 Email: nehgosz@waberers.hu
 
1956 Katonai története
125 éves a Rerum novarum

Munkavállalók Világa

Páratlan héten: kedd: 20.30
ismétlés:péntek: 22:30, hétfő: 11:00, kedd:17:30

Jogi segítség a munka világában - Echo Tv

moszpiktocart

MOSZ kártya kedvezményekKattintson a kártyán levő logókra

Euro Discount Club VODAFONE OTPBank [...]

Jogpont

Jogpontok_logoINGYENESEN HÍVHATÓ TELEFONSZÁM:

06 80 77 88 00

ÜGYFÉLFOGADÁS: Hétfő :8 - 20h-ig Kedd: 11 - 20h-ig Szerda: 11-19h-ig Csütörtök: 11-19h-ig Péntek: 8-19h-ig

Belépés a szakszervezetbe

Feliratkozás hírlevelünkre

Ha gmailt használ és fontosak vagyunk az Ön számára, kérjük "csillagozza" be hírlevelünket a "Beérkező leveleknél"

Regisztráljon és kérdezzen!

A jogász válaszol

Tisztelt Munkástanácsok!

 2013.év elejétől a munkáltatóm ledolgoztatja a reggeli (munkaközi szünet) idejét (napi 20 perc)....

Varga Mihály Áder János köztársasági elnök megbízásából a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adott át Palkovics Imrének