EnglishEnglishYoutubeYoutubeRSSRSSFacebookraFacebookra

A Munkástanácsok Országos Szövetsége Pedagógus Ágazatának nyilatkozata az iskolarendszer legégetőbb gondjairól

A Munkástanácsok Országos Szövetségének Pedagógus Ágazata elkötelezett a köznevelési rendszer érdemi fejlesztésében. Támogatja, hogy a közneveléssel kapcsolatos döntéseket minden szinten kellően tájékozott, szakmailag illetékes, etikailag elkötelezett pedagógusok hozzák meg.
  1. Az évtizedek óta rosszul teljesítő köznevelési rendszer reformjának szándéka nem érheti el a célját, ameddig a tanulói óraszámok jelentős csökkentését nem sikerül elérni. Az elsajátított tananyag mennyisége, illetve ez elért neveltségi szint nem arányos a tanulói óraszámokkal, sokkal inkább az autonóm pedagógusok hatékonysága és a támogató családi háttér függvénye. Az ezzel kapcsolatos döntés meghozatala az egyik legsürgősebb feladat.
  2. Az iskolarendszer nem töltheti be társadalmi szerepét alkalmas és önállóan dönteni képes intézményvezetők nélkül, ezért a megfelelő intézményvezetők autonómiájának biztosítása a munkáltatói jogok gyakorlása és a gazdálkodás terén is elengedhetetlen. Ez nincs ellentétben a központosítás szándékával, kellő hozzáértéssel azzal összeegyeztethető.
  3. A rendszer alapját a pedagógusok képezik, ezért nem szabad szem elől téveszteni az ő igazságérzetüket. Az intézmények működési köztudott működési sajátossága, hogy a helyettesítések és egyéb többletfeladatok elosztása nem történhet a pedagógusok egyenletes terhelésével. Így az egyetlen jó megoldás a munkabéke megőrzésére egy pontos, általánosan kötelező óraszám megállapítása, és a többletmunka időarányos kompenzálása.

Ezeknek –a köznevelési rendszer jelenlegi hibáinak javítását célzó– törekvéseknek a megvalósítását tartja a Munkástanácsok Országos Szövetsége Pedagógus Ágazata a jelenleg folyó köznevelési reform legsürgősebb lépéseinek.

Munkástanácsok Pedagógus Ágazata

Bardócz Tódor András

1956 Katonai története
125 éves a Rerum novarum

Munkavállalók Világa

Páratlan héten: kedd: 20.30
ismétlés:péntek: 22:30, hétfő: 11:00, kedd:17:30

Jogi segítség a munka világában - Echo Tv

moszpiktocart

MOSZ kártya kedvezményekKattintson a kártyán levő logókra

Euro Discount Club VODAFONE OTPBank [...]

Jogpont

Jogpontok_logoINGYENESEN HÍVHATÓ TELEFONSZÁM:

06 80 77 88 00

ÜGYFÉLFOGADÁS: Hétfő :8 - 20h-ig Kedd: 11 - 20h-ig Szerda: 11-19h-ig Csütörtök: 11-19h-ig Péntek: 8-19h-ig

Belépés a szakszervezetbe

Feliratkozás hírlevelünkre

Ha gmailt használ és fontosak vagyunk az Ön számára, kérjük "csillagozza" be hírlevelünket a "Beérkező leveleknél"

Regisztráljon és kérdezzen!

A jogász válaszol

Tisztelt Munkástanácsok!

 2013.év elejétől a munkáltatóm ledolgoztatja a reggeli (munkaközi szünet) idejét (napi 20 perc)....

Varga Mihály Áder János köztársasági elnök megbízásából a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adott át Palkovics Imrének