EnglishEnglishYoutubeYoutubeRSSRSSFacebookraFacebookra

A forradalom leverésére emlékeztek Veszprémben

Az áldozatok emlékének megőrzése és a forradalom céljainak megvalósítása az utókor feladata, mondta beszédében Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 61. évfordulóján tartott veszprémi megemlékezésen.

Az emléknapon idén két helyszínen szervezett megemlékezést a Veszprém a Kereszténységért Alapítvány. Horváth Balázs emléktáblájánál Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke mondott beszédet. Emlékeztetett, a szovjet csapatok 1956. november 4-én vonultak be Magyarországra, és kezdték meg a forradalom leverését. A felkelést több nap alatt igázták le, a kommunista megtorlás azonban évekig gyarapította az áldozatok számát. A forradalom veszprémi mártírjáról, Brusznyai Árpádról úgy fogalmazott, életeket mentett, függetlenül attól, hogy az emberek a barikád melyik oldalán álltak. Kiemelte, Brusznyai az igazságot az életénél is fontosabbnak tartotta.

– A forradalom a lelkünkben hatvanegy éve velünk van. Ahogy Horváth Balázs a forradalom céljainak 1989 utáni megvalósításával, valamennyien a felkelés részeseivé válhatunk a haza szabadságának fenntartásával és az áldozatok emlékének megőrzésével – fogalmazott Palkovics Imre. A megemlékezésen közreműködött Rábai Zsanett, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja.

A Brusznyai-emléktáblánál tartott megemlékezés szónoka, Sinkovits-Vitay András színész kiemelte, az október 23. és november 4. közötti „dicsőséges tizenkét nap” sok erőt és áldozatot követelt a nemzettől. A színész ezután Brusznyai Árpád kortársainak visszaemlékezéseiből olvasott fel, megidézve a mártír forradalom alatti tevékenységét.

A megemlékezésen felsorolták az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlások veszprémi áldozatainak nevét. A rendezvényen közreműködött Varga Miklós énekes.

Forrás: Napló

1956 Katonai története
125 éves a Rerum novarum

Munkavállalók Világa

Páratlan héten: kedd: 20.30
ismétlés:péntek: 22:30, hétfő: 11:00, kedd:17:30

Jogi segítség a munka világában - Echo Tv

moszpiktocart

MOSZ kártya kedvezményekKattintson a kártyán levő logókra

Euro Discount Club VODAFONE OTPBank [...]

Jogpont

Jogpontok_logoINGYENESEN HÍVHATÓ TELEFONSZÁM:

06 80 77 88 00

ÜGYFÉLFOGADÁS: Hétfő :8 - 20h-ig Kedd: 11 - 20h-ig Szerda: 11-19h-ig Csütörtök: 11-19h-ig Péntek: 8-19h-ig

Belépés a szakszervezetbe

Feliratkozás hírlevelünkre

Ha gmailt használ és fontosak vagyunk az Ön számára, kérjük "csillagozza" be hírlevelünket a "Beérkező leveleknél"

Regisztráljon és kérdezzen!

A jogász válaszol

Tisztelt Munkástanácsok!

 2013.év elejétől a munkáltatóm ledolgoztatja a reggeli (munkaközi szünet) idejét (napi 20 perc)....

Varga Mihály Áder János köztársasági elnök megbízásából a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adott át Palkovics Imrének